Acordul OMS privind pandemia, atacat prin dezinformare de guvernul slovac

În timp ce acordul global al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind pregătirea, prevenirea și răspunsul în caz de pandemie avansează încet spre un proiect final, mai mulți oficiali de rang înalt din Slovacia au început o campanie de dezinformare împotriva inițiativei.

Premierul slovac Robert Fico și unii dintre parlamentarii săi vizează acordul prin dezinformare. Este important de remarcat că aceștia sunt actorii care s-au opus în mod vocal măsurilor, vaccinării și mandatelor de mascare în timpul pandemiei, după cum remarcă Euractiv.

De exemplu, premierul Robert Fico (SMER) a declarat în noiembrie: „Această prostie nu poate fi inventată decât de companiile farmaceutice lacome, care au început să perceapă rezistența unor guverne împotriva vaccinării obligatorii”.

Europarlamentarul de extremă dreapta Milan Uhrík (Republika/NI) a acuzat OMS că încearcă să preia controlul asupra pandemiilor și a vaccinării la nivel mondial, în timp ce ministrul Mediului, Tomáš Taraba, a scris într-o postare pe Facebook că „guvernul nu va fi de acord cu niciun acord al OMS care ar transfera suveranitatea națională în abordarea oricărei pandemii către un organism supranațional, așa cum circulă în documentele de lucru în care se presupune că OMS ar avea dreptul de a submina suveranitatea statelor și drepturile omului”.

Totuși, nu toți politicienii slovaci sunt exponenți ai acestui narativ toxic. Majoritatea eurodeputaților slovaci sunt de acord că acordul privind pandemia este necesar, dar admit că anumite aspecte necesită mai multe discuții.

Negociat de cele 194 de state membre, acordul urmărește să coopereze în ceea ce privește îmbunătățirea schimbului de informații, accesul echitabil la proviziile și echipamentele necesare, consolidarea capacităților naționale de sănătate și o mai bună coordonare a crizelor sanitare.

Termenul limită pentru negocieri este mai 2024.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri