Propaganda pro-Kremlin reia campania de dezinformare privind doborârea zborului MH17
Pe măsură ce ne îndreptăm spre procesul celor patru suspecți pentru doborârea zborului MH17, care a avut loc pe 17 iulie 2014 și a dus la moartea tuturor celor 298 de persoane aflate la bord, campania de dezinformare a Moscovei are din ce în ce mai puțin loc pentru a înșela audiențele cu privire la responsabilitatea Rusiei în această tragedie. Cu toate acestea observăm că actorii pro-Kremlin încearcă persistent să folosească orice ocazie de a păstra dezinformarea sus pe agendă, promovându-i minciunile cu ajutorul canalelor social-media.
Ultima rundă de dezinformare, după ce echipa internațională de anchetă condusă de olandezi a anunțat că suspecții vor fi judecați, s-a concentrat pe reciclarea unor pretenții vechi cum „toate dovezile arată spre neimplicarea Rusiei” și că racheta nu putea fi lansată decât dintr-o zonă controlată de Ucraina.
Agenda dezinformări
Amplificate sau nu artificial, sursele pro-Kremlin par să aibă succes cu sarcina lor de promovare a dezinformării. Iată cum au performat ele în ultimul an de zile.
Potrivit celor de la e la Buzzsumo, 12.759 de articole despre MH17 au fost publicate în total pe social media din iunie 2018 până în iunie 2019, adunând numai puțin de 1.600.000 de angajamente pe Facebook, Twitter și Reddit. Interesant de văzut e că pe lista celor 30 cele mai active domenii care au acoperit MH17 în perioada amintită apar cinci instituții de dezinformare pro-Kremlin: Russia Today în engleză, rusă și germană, agenția de știri RIA Novosti, și Sputnik în engleză. Russia Today este a cincea cea mai angajată instituție pe social media.
Ținta viitoare – Georgia
Între timp a mai fost deschis un alt front de dezinformare săptămâna aceasta. Protestele din Georgia împotriva unui parlamentar rus care a luat locul speaker-ului parlamentului georgian la Adunarea interparlamentară anuală a Ortodoxiei a atras o reacție furioasă din partea Kremlinului, coroborată cu o campanie de dezinformare agresivă.
Au fost reactivate câteva din cele mai repetate mesaje având ca țintă Georgia și integrarea europeană, menite să reducă la tăcere orice critici împotriva Rusiei, care a ocupat o cincime din teritoriul georgian după războiul din 2008. De pildă, au fost fost reluate acuzațiile false că lunetiști georgieni s-au aflat în spatele protestelor de pe Maidan și al „forțelor” care au conspirat atât în Ucraina cât și în Rusia la organizarea revoluțiilor colorate, Soros ca un „anticrist” aducător de haos în spațiul post-sovietic , conspirații ale CIA promovând agresiv marșurile gay pride pentru a pune mâna pe resursele naturale ale Georgiei, și Statele Unite pregătind un „masiv grup de protestatari”pentru a captura statul georgian.
Toate aceste campanii de dezinformare sunt lansate de Moscova în momente-cheie. Ele funcționează după logica unui război hibrid, o logică care implică post adevărul, adică adevărul după adevăr, atunci când faptele nu mai contează și tot ceea ce contează e repetarea unei minciuni până când aceasta este interiorizată de public și devine singurul „adevăr” care contează.
Articole asemănătoare
Redacția Washington Post va intra timp de 24 de ore în grevă, pe fondul prelungirii negocierilor
Iran eliberează 70 de mii de deținuți, din cauza epidemiei de coronavirus. Nu e clar dacă se numără și jurnaliști printre aceștia
Nici articolele despre tunelele din Bucegi nu mai sunt ce-au fost. Astăzi: cazul argumentpress.ro
Trăind în era social-media: noroc sau blestem? Rolul jucat de rețelele de socializare în marketing
Sputnik.md denaturează un sondaj care arată că românii percep Rusia drept principala amenințare