UNICEF se luptă în Congo și cu Ebola, și cu știrile false
Pe fondul unor alegeri electorale controversate și cu un număr ridicat de morți din cauza epidemiei de Ebola, fenomenul fake news complică și mai mult situația. S-a ajuns atât de departe încât lucrătorii din sănătate din Congo susțin că cine deține puterea asupra narațiunii, hotărăște și soarta epidemiei.
Teoriile conspiraționiste au insuflat frica în oameni și i-a făcut să fie mai reticenți în a se vaccina. În septembrie 2018, un politician din opoziție a declarat la radioul local că un laborator guvernamental a produs virusul Ebola „pentru a extermina populația din Beni”, un oraș care a fost una dintre primele focare ale focarului. Altcineva a susținut că vaccinul Merck îi face pe destinatari sterili, conform Sciencemag.org.
La sfârșitul anului trecut, comisia electorală națională a decis să excludă orașul Beni și metropola Butembo de pe listele de la alegeri din cauza epidemiei. Decizia a dus la atacarea unui centru de evaluare Ebola, însă situația s-a calmat după ce opoziția a luat o poziție și comunitățile locale n-au mai văzut epidemia legată direct de agenda politică.
UNICEF nu numai că se ocupă cu tratarea efectivă a persoanelor afectate de epidemie, dar și de a aduna informații despre percepția comunitățile locale. Informațiile obținute sunt apoi trecute într-o platformă online, creat de Federația Internațională a Societăților Crucii Roșii și Semilunii Roșii (IFRC) de la Geneva.
Guvernul a recrutat chiar și tineri, care să raporteze știrile false ce circulă prin intermediul WhatsApp. Acestea sunt apoi combătute de către experții în comunicații tot prin intermediul mesageriei, sau a radio-ului local, însă nu prin repetarea dezinformării.
Deși au fost înregistrate aproximativ 343 de decese și peste 600 de cazuri confimarte, din august și până în prezent, cercetătorii spun că eforturile lor de a informa corect oamenii par a da roade: populația din Congo este acum mult mai dispusă să vină să se trateze decât era la începutul epidemiei (a doua cea mai mare, după cea izbucnită în urmă cu cinci ani).
Articole asemănătoare
Meta face primul pas înapoi: nu mai acceptă postările care cer moartea șefilor de stat
Ce mai scrie presa internațională despre România: alegeri, mediu și huiduielile de pe stadion
Cât interes au stârnit dezbaterile separate ale lui Iohannis și Dăncilă și ce audiențe au făcut principalele posturi TV
Scandalul Cambridge Analytica. Începutul sfârșitului pentru Facebook?
Libertatea internetului e în declin, mulțumită rețelelor de socializare