Studiu: care este cea mai vulnerabilă categorie de vârstă în fața fenomenului fake news
În trecut, s-a descoperit că generațiile tinere au o capacitate mai ridicată în a vedea diferența dintre știrile reale și cele false, spre deosebire de generațiile mai vechi. Un nou studiu arată și care este grupa de vârstă cea mai predispusă să distribuie fake news.
Experții de la universitățile Princeton și New York au descoperit că persoanele de peste 65 de ani sunt cele mai predispuse la a distribui știri false. Până și diferența dintre acest grup și cel format din persoane cu vârste cuprinse între 45 și 65 este mare: seniorii dau share la fake news de două ori mai mult decât persoanele adulte. Față de tineri, persoanele în vârstă distribuie și de șapte ori mai multe hoaxuri.
Studiul a analizat comportamentul din mediul online în lunile de dinainte și de după alegerile prezidențiale din SUA din 2016. Eșantionul a fost format din 3.500 de utilizatori, care a inclus atât utilizatori ai Facebook, cât și cei care nu folosesc platforma.
La scurt timp de la alegeri, realizatorii studiului să instaleze o aplicație care le permitea partajarea datelor, inclusiv a câmpurilor profilului public, a viziunilor religioase și politice, a posturilor la propriile lor date și a paginilor pe care le urmăreau. Desigur, subiecții aveau posibilitatea să aleagă dacă vor sau nu să instaleze aplicația, dar și ce categorii să fie valabile pentru studiu.
Cu toate astea, încă nu s-a stabilit motivul pentru care utilizatorii în vârstă sunt mai predispuși spre fake news.
Articole asemănătoare
Alegerile Prezidențiale, confuze pentru români. Alexandru Cumpănașu este cel mai căutat candidat
Aventura în online: despre marketing, societate și influenceri
Expert american avertizează: Corupția exportată de Moscova este noul comunism
Rusia continuă să își perfecționeze campania de dezinformare, conform datelor Pentagon
New Eastern Outlook, o publicație a Academiei de Științe a Rusiei, cu autori fantomă și dezinformări grosolane