Evenimentele majore ale anului 2018
Anul 2018 tocmai s-a încheiat și, cu această ocazie, Mediastandard.ro a pregătit o listă cu cele mai importante evenimente din ultimul an.
În luna ianuarie, Pakistan s-a confruntat cu proteste majore după ce o tânără a fost ucisă de un oficial de ranj înalt din poliție. Erdogan anunță că Turcia va începe ofensiva față de forțele kurde, pentru eliberarea nordului Siriei. Timp de două zile, guvernul federal al SUA nu a funcționat.
Februarie a însemnat un pas în față pentru știință, întrucât SpaceX realizează prima sa lansare, însă în martie cresc tensiunile interstatale – după ce fostul agent rus Sergei Skripal și fiica sa sunt intoxicați cu un neuro-agent, ancheta scoțând la iveală posibilitatea implicării Kremlinului. Două săptămâni mai târziu, Vladimir Putin este ales din nou președinte, iar apoi peste 100 de diplomați ruși sunt expulzați de mai mult de 20 de țări în urma otrăvirii familiei Skripal. Este anunțată o întâlnire istorică, între Donald Trump și liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, în timp ce China elimină termenele de expirare a mandator – Xi Jinping este numit ”președinte pe viață”. Tot în această lună au loc proteste în peste 900 de orașe din jurul lumii împotriva violențelor cu arme de foc (”March for Our Lives”).
În aprilie, este emis un mandat de arestare pe numele lui Luiz Inácio Lula da Silva (fostul președinte al Braziliei). Curtea Supremă a votat în defavoarea sa, în contextul unor acuzații de corupție și trafic de influență. Situația se arată dramatică în Siria: ultimul oraș din Ghouta de Est este ținta unui atac chimic – bilanțul morților se ridică la 70 persoane, în timp ce sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Ca și răspuns, SUA, Anglia și Franța bombardează bazele militare siriene, în timp ce Israel denunță Iran că nu a respectat acordul nuclear.
Pe plan politic au loc și două premiere în această lună: după 59 de ani, este ales primul președinte cubanez care nu poartă numele de Castro (Miguel Díaz-Canel), în timp ce Kim Jong-un este primul lider nord-coreean care să treacă zona demilitarizată de la crearea sa, în 1953. Liderul Coreei de Nord și cel al Coreei de Sud au dat mâna.
Mai 2018 a însemnat punerea în practică a GDPR (25 mai), desființarea grupului separatist ETA, nunta regală dintre Meghan Markle și Prințul Harry, dar și respingerea legii împotriva avortului de către poporul irlandez, printr-un referendum.
Cu o lună mai târziu decât a fost anunțat inițial, în iunie, Trump și liderul nord-coreean se întâlnesc. Cu doar câteva zile înainte, în timpul Summit-ului G7, președintele SUA a propus reformarea G8, care ar fi inclus și Rusia. Franța câștigă Cupa Mondială în Rusia, America vrea să se retragă din Consiliul pentru Drepturile Omului, în timp ce femeile din Arabia Saudită pot conduce din nou.
Jumătatea anului 2018 a însemnat încetarea conflictului de 20 de ani dintre Eritrea și Ethiopia, dar și complicarea relației SUA – China, în contextul în care America a crescut tarifele pentru bunurile provenite din China. UE și Japonia semnează un acord economic, iar Facebook are parte de cea mai neagră zi din istoria sa.
În august, Apple reușește performanța de a deveni prima companie din lume care a realizat o capitalizare de piață de 1 trilion de dolari, în timp ce Iran este sancționată economic de SUA. Rusia, Kazahstan, Azerbaidjan, Iran și Turkmenistan semnează un acord privind statutul legal al Mării Caspice, în timp ce la începutul lunii, izbucnește o nouă epidemie de Ebola în Congo.
India decriminalizează homosexualitatea în septembrie. La începutul lunii octombrie, jurnalistul Jamal Khashoggi dispare în interiorul consulatului Arabiei Saudite din Istanbul. S-a concluzionat că acesta a fost ucis în aceeași zi în clădire de către o echipă trimisă de un oficial saudit. Canada legalizează vânzarea și consumul de cannabis, în timp ce un raport al IPCC trage un semnal de alarmă privind încălzirea globală. În Londra, 700.000 de persoane au cerut un al doilea referendum privind Brexit, iar Trump anunță încheierea Acordului privind Forțele Nucleare Intermediare. Brazilia alege un președinte de extremă-dreapta (Jair Bolsonaro).
Populația din Noua Caledonie și-a exprimat în noiembrie dezaprobarea cu privire la obținere independenței, iar Ucraina a instaurat legea marțială, după conflictul cu Rusia din apropierea strâmtoarei Kerchi. Statele lumii au celebrat o sută de ani de la încheierea Primului Război Mondial.
Ultima lună din an a fost una dificilă pentru Franța, din cauza protestelor Vestelor Galbene. Un raport arată că jumătate din populația lumii folosește internetul, iar peste 200 de state acceptă implementarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice.
În 2018 au avut loc 14 accidente în care au fost implicate aeronave comerciale și 4 atentate teroriste majore.
Articole asemănătoare
Conferință de presă la MAI, pe fondul coronavirus. Noi restricții pentru populație până pe 31 martie
Ce naște din pisică șoareci mănâncă. Șoareci ucraineni cărora le suspendă conturile de Facebook
Ucraina a prins un hacker care ajuta trupele rusești
Raport ONU: Forțele israeliene au ucis-o pe jurnalista Shireen Abu Akleh „fără justificare”
Reuters cere Israelului „o anchetă cu dovezi clare” în cazul morții foto-jurnalistului său