Cine sunt cei mai populari politicieni pe Facebook
Luptele între politicieni nu se dau doar în arena Parlamentului sau a Guvernului, ci și pe Facebook. Rețeaua de socializare este o metodă prin care oamenii politici comunică cu electoratul lor, unii bucurându-se de comunități impresionante. De obicei, postările prin care aceștia se fac remarcați sunt cele în care critică sau apără anumite decizii politice, întâlniri cu mari personalități din politica externă sau chiar pozele cu familia și nelipsitele mesaje de sărbători.
Mediastandard.ro a analizat paginile de facebook ale celor mai populari politicieni și postările care au cel mai mare impact.
De departe, cel mai apreciat de către internauții români este președintele Klaus Iohannis. Pagina se bucură de peste 1.815.000 de like-uri. Postările sale au un limbaj diplomat, cum este recomandat unui șef de stat. Acestea suprind momente din activitatea președintelui, declarații de presă sau mesaje critice la adresa coaliției de guvernare.
Postarea care a adunat cele mai multe reacții surprinde vizita lui Iohannis la baza Mihail Kogălniceanu, unde s-a întâlnit cu militari români și ai forțelor aliate, aflați pe teritoriul României. Aceasta a strâns peste 59.000 de reacții, 1300 de comentarii și 1900 de distribuiri. Însă, postarea a devenit virală și prin faptul că soția șefului statului, Carmen Iohannis i-a comentat cu un emoticon cu inimioare în ochi, având peste 5800 de reacții și multe răspunsuri.
Următorul în topul preferințelor românilor este fostul premier, Victor Ponta. Postările sale sunt critice, dar în același timp ironice unele dintre ele, la adresa Guvernului și a partidului din care a făcut parte. Totuși, Ponta publică și fapte și proiecte pe care le-a avut Guvernul său. Una dintre postările virale ale acestuia apare în contextul huiduielii Gabrielei Firea în momentul în care Simona Halep își prezenta trofeul pe Arena Națională, în care critică strategia de comunicare a PSD. Aceasta a strâns peste 2900 de reacții, 800 de comentarii și 1500 de distribuiri.
Un exemplu de postare ironică la adresa foștilor colegi de partid, este un video cu o declarație în plen a sa, unde Victor Ponta dorește să îi transmită urări lui Liviu Dragnea: „Să îi transmiteți domnului Dragnea toate gândurile mele bune, și la mulți ani, dar mă interpretează greșit.” (https://www.facebook.com/victor.ponta/videos/1879385848767960/ ). Filmulețul a adunat peste 1200 de reacții, 297 de distribuiri și 225 de comentarii.
Nici Gabriela Firea nu are o comunitate de ignorat. Primarul Capitalei se bucură de peste 489.000 de like-uri. Postările Gabrielei Firea surprind momente cu familia și comunicate prin care prezintă proiectele și realizările primăriei. Însă, cetățenii apasă mai des butonul de Like la imagini cu membrii familiei, decât la postările ce vizează orașul pe care îl administrează.
De exemplu, la ultima fotografie cu familia, a adunat peste 2100 de reacții, 98 de comentarii și 98 de distribuiri, iar la ultima postare despre dezvoltarea infrasctructurii a adunat 341 de reacții, 33 de comentarii și 83 de distribuiri.
Și fostul președinte al României, Traian Băsescu, comunică permanent cu oamenii pe Facebook. Acesta își exprimă opiniile politice, critică deciziile și legile adoptate de cei care guvernează, de multe ori fiind ironic și agresiv cu ei. Una dintre postările care au atras atenția a fost legată de condamnarea lui Dragnea, având peste 11.000 de reacții, 620 de comentarii și peste 2000 de distribuiri.
Deși se află pe buzele tuturor de la alegerile parlamentare, și nu într-un sens bun, și este președintele celui mai mare partid din România, Liviu Dragnea nu este atât de implicat pe rețelele de socializare. Pagina sa are 162.964 de aprecieri și 172.785 de urmăriri. Acesta postează rar, iar mesajele sale se referă semnificații naționale sau urări. Majoritatea postărilor nu depășesc 2000 de like-uri. O postare virală a sa este din 1 mai, când un bărbat nu credea ca Dragnea este cel care își scrie postările, însă președintele PSD a pus pariu cu cel care îi comentase că el este, comentând cu un selfie.
Articole asemănătoare
Whistleblowing, o practică prin care se reduce corupția
Dobrotă și rețeaua de site-uri conspiraționale
Ce riști dacă deschizi un cont pe Facebook cu numele altuia
Ancheta jurnalistică care a deranjat: toate momentele în care s-a încercat discreditarea Rise Project EXCLUSIV
Cum a primit opinia publică decizia lui Iohannis, prin ochii Sidoniei Bogdan: Jucăm pe terenul subiectivității