
O treime dintre americani au căzut în plasa dezinformării rusești
Dacă ne întrebam cu toții cât de credibile sunt informațiile false răspândite online de Kremlin, dezinformarea rusă este suficient de bună pentru a fi crezută de o treime dintre americani.
Un nou studiu realizat de YouGov și comandat de firma de evaluare a știrilor NewsGuard arată că americanii cred dezinformarea Kremlinului într-o măsură alarmantă. Nu numai atât, dar ei cred și tot felul de informații false, inclusiv despre sănătate și vaccinuri, conform Forbes.
O mie de respondenți au primit zece afirmații false răspândite pe scară largă online, dintre care trei proveneau de la instituții media rusești.
78% dintre respondenți au crezut cel puțin una dintre afirmații, iar mai puțin de 1 din 100 a reușit să identifice corect toate cele 10 afirmații ca fiind false.
În timp ce americanii par a fi susceptibili la informații false în general, republicanii au fost mai predispuși (57,6%) să creadă afirmațiile rusești de dezinformare decât omologii lor democrați (17,9%). 29,5% dintre persoanele care nu s-au identificat cu un anumit partid au aceeași predispoziție.
Printre relatările false incluse în studiu se numără faptul că jumătate din ajutorul american monetar acordat Ucrainei au fost furați de oficialii ucraineni pentru uz personal, afirmație crezută de un sfert dintre respondenți. Mai mult de jumătate dintre americani au crezut în mod eronat că Ucraina a vândut Hamas arme care au fost donate de SUA.
O altă afirmație se referă la COVID-19. Unul din 5 respondenți a crezut că vaccinurile COVID-19 au ucis între 7,3 și 15 milioane de oameni la nivel mondial – o știre falsă bazată pe speculațiile făcute de „Edward Dowd, un fost manager de portofoliu pentru compania de gestionare a investițiilor BlackRock, care nu are pregătire medicală și care a făcut anterior afirmații false despre vaccinurile Covid-19”, explică NewsGuardd.
Având în vedere că Departamentul de Stat al SUA a închis Global Engagement Center, care își propunea să contracareze dezinformarea din partea unor țări precum Rusia, China și Iran, iar mass-media americană este atacată de propria administrație de la Casa Albă, este greu de crezut că cetățenii americani vor deveni mai conștienți de încercările de manipulare prin dezinformare – atât din afara, cât și din interiorul granițelor lor.
Articole asemănătoare
Cel mai iubit român de la Hollywood
Justiția saudită, pedeapsă cu indulgență pentru asasinii lui Khashoggi. Reactia logodnicei jurnalistului
Canalul rus de propagandă RT ar putea fi interzis în Marea Britanie
Big Tech și Uniunea Europeană au ajuns la un acord cu privire la combaterea dezinformării
Pentru a împiedica raspândirea dezinformării despre coronavirus, Facebook interzice reclamele înșelătoare