O altă realitate: Rețelele de socializare, folosite în amplificarea impactului atentatelor. Cazul Marea Britanie
Atentatele teroriste din ultimii ani, care au avut loc în marile orașe, atât din spațiul european, cât și dinafara lui, reprezintă unul dintre cele mai mari pericole ale prezentului.
Însă, nu de puține ori, acest pericol al secolului XXI, este folosit în spațiul virtual pentru a răspândi zvonuri, știri false și teorii ale conspirației, în vederea amplificării emoțiilor provocate publicului internaut.
În acest sens, un raport publicat recent de Institutul din Cardiff privind criminalitatea și securitatea, evidențiază faptul că zeci de conturi ‘legate de Rusia’ pe rețelele de socializare online au desfășurat o campanie pentru ‘amplificarea’ impactului atentatelor comise în 2017 în Marea Britanie.
”În urma atentatelor teroriste din 2017, platforme precum Twitter și Facebook au fost utilizate pentru a răspândi zvonuri, știri false și teorii ale conspirației, în vederea amplificării” impactului acestor atacuri și ‘apariției de divizări’ între comunități”, indică documentul.
Amintim că anul 2017 a fost unul sângeros pentru Marea Britanie, marcat de două evenimente tragice:
3 iunie 2017: Opt persoane au fost ucise și alte 48 au fost rănite la Londra, într-un atac terorist ce a avut loc în zona Podului Londrei. Atacatorii au intrat cu o furgonetă în pietonii de pe pod, apoi au condus până la Borough Market, o piață din apropiere, unde au coborât din vehicul și au înjunghiat la întâmplare trecătorii, până când au fost împușcați mortal de polițiști. Cei trei purtau imitații de veste cu explozivi. Cei trei atacatori au fost identificați drept Khuram Butt (27 de ani), Rashid Redouane (30 de ani) și Youssef Zaghba (22 de ani).
22 mai 2017: Un atentat a avut loc la finalul unui concert al cântăreței pop americane Ariana Grande, la Manchester Arena, o sală de concerte cu 21.000 de locuri, în nord-vestul Angliei. Salman Abedi, un britanic de origine libiană născut în 1994, s-a aruncat în aer la ieșirea de la concertul solistei americane. Atacul, soldat cu 22 de morți și 116 răniți și revendicat de gruparea teroristă Statul Islamic, este cel mai grav din Marea Britanie după atacurile din mijloacele de transport londoneze, din 2005.
Milioane de informaţii din mediul online au fost filtrate
Pentru realizarea studiului, Institutul din Cardiff privind criminalitatea şi securitatea a filtrat milioane de informaţii difuzate pe internet după atentatele din Marea Britanie, iar în urma unei analize amănunțire, cercetătorii au ajuns la concluzia alarmantă potrivit căreia că în ultimele nouă luni ”cel puţin 47 de conturi diferite au fost utilizate”, dintre care opt au publicat 475 mesaje care au fost redistribuite de ‘153.000 de ori’.
Mai precis, o serie de ‘conturi false’ au vehiculat, între altele, o violentă retorică ‘de extremă dreapta’ şi ‘antimusulmană’. ”Încă un atac terorist musulman. Retrimiteţi în cazul în care consideraţi că islamul trebuie să fie interzis” – astfel sună un mesaj difuzat după atentatul de la Manchester.
În urma celor prezentate, Institutul din Cardiff privind criminalitatea şi securitatea a tras un puternic semnal de alarmă, recomandându-le autorităţilor britanice să găsească măsuri pentru a lupta contra acestui tip de mesaje, subliniind în același timp,că ele fac jocul organizaţiilor teroriste.
Articole asemănătoare
AUR dă lecții de gaslighting în dreptul la replică pentru G4Media, publicat de un site asociat partidului
Telefonul fără fir cu decredibilizarea instituțiilor statului: lobby plătit de români influenți
Elon Musk se ia de Bob Iger, șeful Disney, și îi cere demisia
Propaganda rusă a intrat pe geam în România: Sputnik funcționează, dar pe alt domeniu
Departamentul de realitate virtuală al Meta este investigat de autoritățile din SUA