Războiul hibrid, ediția subacvatică: un comandant NATO avertizează asupra noilor amenințări rusești
Războiul hibrid a devenit un subiect de discuție important în ultimii ani, în special în timpul și după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, unde a fost folosită o combinație de forțe speciale dificil de identificat, actori locali înarmați, influență economică și dezinformare.
Cu toate acestea, acum, un comandant NATO avertizează că Rusia folosește noi modalități în acest tip de război, punând în pericol stabilitatea a peste un miliard de oameni din Europa și America de Nord, conform The Guardian.
Amiralul Didier Maleterre, comandantul adjunct al Comandamentului Maritim Aliat al NATO (Marcom), a declarat că Rusia încearcă să țintească vulnerabilitățile extinse ale infrastructurii subacvatice, inclusiv parcurile eoliene, conductele și cablurile electrice, care nu au fost proiectate pentru a rezista războiului hibrid.
„Știm că rușii au dezvoltat o mulțime de războaie hibride subacvatice pentru a perturba economia europeană, prin cabluri, cabluri de internet, conducte. Toată economia noastră de sub mare este amenințată”, a spus el, adăugând: „Și, pentru a fi foarte clar, știm ce au dezvoltat rușii în ceea ce privește submarinele nucleare pentru a opera sub mare. Așa că nu suntem naivi și noi [țările NATO – n.r.] lucrăm împreună”.
O vulnerabilitate majoră
Unul dintre motivele pentru care infrastructura subacvatică este atât de vulnerabilă se datorează faptului că, la momentul dezvoltării sale, sectorul privat avea puține cunoștințe despre cum va evolua acest tip de război.
„Ei [companiile responsabile – n.r.] nu știau că un astfel de război hibrid se va dezvolta atât de rapid. Mai mult de 90% din [internet – n.r.] se află sub mare. Toate legăturile noastre între SUA, Canada și Europa transmit sub mare, așa că există o mulțime de vulnerabilități”, a mai spus comandantul.
Cu toate acestea, cetățenii din țările NATO nu trebuie să își facă griji: „peste 100 de nave, submarine nucleare și submarine convenționale” patrulează în ape, inclusiv în Arctica, Marea Neagră, Atlantic, Marea Baltică și Marea Mediterană, asigurându-se că infrastructura vitală subacvatică este bine protejată.
Avertismentele comandantului adjunct al Comandamentului Maritim Aliat al NATO vin după două incidente de suspiciune de sabotaj asupra conductelor de gaz din Marea Baltică în ultimele 18 luni – primul asupra Nord Stream 1 și 2 în septembrie 2022, urmat de Balticconnector în octombrie anul trecut.
Până în prezent, nu s-a ajuns la nicio concluzie definitivă cu privire la ce și, cel mai important, cine a provocat toate cazurile menționate mai sus.
Articole asemănătoare
The New York Times va folosi inteligența artificială pentru conținut media
Studiu: Migrația adolescenților de pe Facebook pe TikTok, un pericol iminent
UPDATE The Guardian prelungește perioada de lucru de acasă, din cauza unui atac ransomware
Contul de Facebook al Dianei Șoșoacă, blocat. Senatoarea se compară cu Trump
Audiențele posturilor TV americane în timpul alegerilor: Fox News a stabilit un record