Ludovic Orban, desemnat de Iohannis pentru funcția de premier. Procedura de învestire a Guvernului va suferi modificări, din cauza COVID-19

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că propunerea pentru funcția de premier este tot Ludovic Orban, pentru a treia oară.

După ce, la Palatul Cotroceni, au avut loc consultări telefonice cu formațiunile politice, din cauza suspiciunilor de COVID-19 din Parlament, șeful statului a afirmat că liderul PNL a fost varianta unanimă a formațiunilor politice, conform Digi24.ro.

”Toată lumea a înțeles că suntem într-o situație de criză în care nu e loc de răfuieli politice, e nevoie de soluții și asta foarte urgent. În cadrul acestor consultări am primit o singură propunere (…) Așadar, singura opțiune pe care am primit-o este Ludovic Orban și l-am desemnat pentru poziția de prim-ministru al guvernului”, a afirmat Iohannis în decursul zilei de vineri.

Totuși, există formațiuni politice care susțin că ar fi avut alte preferințe pentru funcția de premier. Cătălin Drulă (USR) a declarat, după încheierea teleconferinței, că varianta propusă de Uniunea Salvați România era Dacian Cioloș: ”I-am spus clar președintelui Iohannis astăzi că soluția propusă de noi este Dacian Cioloș premier cu o nouă echipă și de asemenea că Ludovic Orban și PNL și-au pierdut credibilitatea după ce au făcut ieri. Ne-a informat că-l va propune iar pe Ludovic Orban premier”.

Este important de menționat că, înainte de anunțul președintelui, Ludovic Orban a anunțat că el, membrii Executivului interimar și conducerea PNL intră în izolare, întrucât un senator a fost testat pozitiv cu COVID-19.

Din cauza alertei de la Parlament, se va modifica și procedura de învestire. În primul rând, audierea miniștrilor va fi făcută prin videoconferință de către un grup restrâns de parlamentari, fără ca aceștia să se mai schimbe în funcție de comisia din care fac parte. Mai mult decât atât, votul pentru Guvern va fi grăbit și, în premieră, acesta va fi realizat într-o încăpere mai mică din Parlament, care va fi igienizată înainte. Deputații și senatorii vor intra pe rând, cu protecție, pentru a-și exprima opțiunea, mai arată Digi24.ro.

Procedura mai prevede și testarea fiecărui parlamentar înainte de a continua procedura de vot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *