Putin susține că a fost de acord cu un schimb de prizonieri care îl implica pe Navalnîi
În primul său comentariu public de la moartea celui mai temut opozant al său, Aleksei Navalnîi, proaspătul președinte reales al Federației Ruse, Vladimir Putin, a afirmat că a fost de acord ca Navalnîi să facă parte dintr-un schimb de prizonieri cu o persoană aflată în custodia unei alte țări.
Vorbind cu jurnaliștii în cadrul unui eveniment din centrul Moscovei, el a declarat că persoane anonime i-au oferit un târg cu câteva zile înainte de decesul prematur al lui Navalnîi: figura opoziției politice în schimbul altei persoane. Din nou, Putin nu a menționat pentru cine ar renunța la opozantul său, conform The Guardian.
„Persoana care a vorbit cu mine nu-și terminase fraza, iar eu am spus că sunt de acord. Dar, din nefericire, s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Vladimir Putin, adăugând că moartea a fost „un eveniment trist”.
Mai mult, liderul de la Kremlin a adăugat: „Am fost de acord cu o condiție: îl schimbăm și nu se mai întoarce. Dar așa este viața. Când se întâmplă astfel de lucruri, nu poți face nimic în privința asta – așa e viața”.
Moartea lui Navalnîi, o modalitate de sabotare a eliberării sale
Nu este prima dată când se vorbește despre un schimb de prizonieri care să-l implice pe Navalnîi de la moartea acestuia. Aliații săi au declarat că Navalnîi a fost ucis pentru a sabota schimbul, care ar fi implicat un asasin plătit aflat în arest în Germania.
Maria Pevchikh, o aliată apropiată a liderului opoziției, a declarat luna trecută, într-un videoclip, că Navalnîi ar fi urmat să fie schimbat cu Vadim Krasikov, un asasin plătit al FSB-ului rusesc, care execută o condamnare pe viață în Germania pentru asasinarea unui fost separatist cecen la Berlin.
Chiar și presa internațională era la curent cu faptul că în spatele ușilor se desfășura un fel de negociere care implica eliberarea lui Navalnîi, a cărui stare de sănătate se agravase de la arestarea sa.
Articole asemănătoare
Șapte inovații: aplicații pentru nevăzători, memorialele online ale Revoluției ’89, observator la alegeri, fapte bune cu un click
Twitter plănuiește să introducă plata pentru bifa de verificare
Discursurile instigatoare la ură din online au crescut cu 38% de la începutul pandemiei
Licențele Creative Commons, o metodă ușoară de a-ți face cunoscute creațiile
TikTok a întrecut Google în popularitate