De la criza climatică la război: Top 5 ”triburi” care vor influența alegerile europene din 2024
O amplă analiză realizată de jurnaliștii de la The Guardian a ajuns la concluzia că votanții din Europa nu mai sunt împărțiți în tabere de stânga sau de dreapta, pro sau anti-UE, ci în cinci “triburi” distincte, ale căror preocupări, de cele mai multe ori situate în conflict cu celelalte, vor domina alegerile din 2024.
Concluziile sunt în deplină concordanță cu rezultatele unui sondaj desfășurat în nouă țări din Uniunea Europeană, care reprezintă trei sferturi din totalul populației blocului comunitar, dar și în Marea Britanie și Elveția, scriu cei de la The Guardian, conform Editiadedimineata.ro.
Cele cinci “triburi” sunt generate de problema crizei climatice, crizei migrației, tulburărilor economice globale, a războiul din Ucraina și, nu în ultimul rând, cea a coronavirusului.
Autorii demersului arată că cele cinci crize au afectat toată Europa, deși nu în aceeași măsură în toate zonele.
“Au fost experimentate ca amenințări la adresa existenței de mulți europeni, au afectat dramatic politicile guvernamentale și încă nu s-au terminat”, iar situația diferă cu mult față de 2019, care a fost marcat de “lupta” dintre populiști, partide anti-europene, și partide vechi, care voiau “să salveze proiectul european”, după Brexit și alegerea lui Trump președinte în SUA, explică autorii cercetării.
Raportul mai arată că partidele politice vechi ar putea avea dificultăți să mobilizeze alegătorii pe probleme precum viitorul Uniunii Europene, și sugerează că ele ar trebui să abordeze preocupările mai urgente ale votanților, acelea care i-au împărțit în cinci “triburi”, în special criza climatică și imigrația.
Citiți mai multe AICI.
Articole asemănătoare
Arabia Saudită, acuzată că folosește Snapchat pentru a-l promova pe prinț și a-i reduce la tăcere pe critici
Vaccinarea împarte opinia publică. 27% din români sunt indeciși în privința imunizării împotriva Covid
Site-ul pro-Kremlin Lenta, umplut cu conținut anti-război de doi jurnaliști: „Putin, un dictator patetic, paranoic”
Culisele rivalității dintre Apple și Facebook. Cum a eșuat parteneriatul dintre cele două companii
Gen Z știe diferența dintre știrile reale și cele generate cu AI, însă preferă să ignore falsurile