Instituțiile de presă din Spania dau Meta în judecată pentru 550 de milioane de euro
Industria media și Meta sunt, din nou, pe punctul de a se întâlni în instanță, de data aceasta în Spania. O plângere semnată de peste 80 de instituții de presă acuză gigantul american de practici anticoncurențiale cu privire la sistemul de publicitate. Prejudiciile căutate de reprezentanții mass-mediei din Spania se ridică la 550 de milioane de euro.
Grupul alcătuit din 83 de publicații media afirmă că serviciile Meta – adică Facebook, Instagram și WhatsApp – a dezvoltat un sistem ce folosește datele personale ale utilizatorilor pentru a le oferi reclame personalizate, ceea ce reprezintă un avantaj nedrept platformele de social media.
Problema subliniată în plângerea grupui este, conform Reuters, faptul că datele personale ale oamenilor sunt colectate abuziv, fără ca utilizatorii să-și ofere în mod concret consimțământul. Astfel, instituțiile de presă (printre care se numără și principalul ziar din Spania, El Pais) spun că Meta nu doar că beneficiază de un avantaj disproporționat, dar încalcă și legea pentru protecția datelor.
Nu este pentru prima dată când industria media din Spania se confruntă cu o companie Big Tech. Anul trecut, Google News a revenit în Spania, după ce în 2014 serviciul a fost închis pentru că refuza să plătească bani instituțiilor de presă. Agregatorul de știri s-a reîntors după o pauză de șapte ani, în urma schimbărilor legislative ce oferă posibilitatea ca fiecare publicație de presă să-și poată negocia individual contractul cu Google.
Articole asemănătoare
Twitter a suspendat conturile care urmăreau activitatea forțelor rusești
Poate fi un joc soluția fenomenului dezinformării? ”Bad News” promite să rezolve problema fake news
Tensiunile dintre Ucraina și Rusia, reaprinse. Scenariul unui conflict
Meta adoptă o serie de măsuri prin care ajută refugiații ucraineni
Mitingul din Piața Victoriei, privit prin ochii televiziunilor