
Companiile AI negociază cu industria media folosirea articolelor de presă
Google, Microsoft și OpenAI s-au întălnit cu directorii unora dintre cele mai importante organizații media, printre care Axel Springer, News Corp și The New York Times pentru a discuta o posibilă plată privind folosirea articolelor de presă de către programele AI.
ChatGPT, Bard sau Bing Chat folosesc date publice de pe internet pentru a-și antrena modelul generativ. Acest lucru presupune faptul că aceste programe accesează articole de știri – unele accesibile doar prin intermediul unei subscripții – fără niciun beneficiu pentru editorii de știri.
Conform Financial Times, asta ar urma să se schimbe. Reprezentanții Google, Microsoft, OpenAI, dar și Adobe s-au întâlnit cu oameni din conducerea unor organizații media pentru a stabili un model de plată pentru accesul inteligenței artificiale la conținutul de știri.
Sursele citate vorbesc de o posibilă taxă de tip abonament pe care editorii de știri ar putea s-o primească. Suma anuală alocată de către giganții tech ar putea să fie cuprinsă între 5-20 de milioane de dolari. Negocierile sunt, însă, în faza incipientă, iar soluția nu este încă stabilită.
Google s-a întâlnit deja cu The Guardian unde ambele părți au căzut de acord cu privire la importanța remunerării pentru conținutul media.
„Google a pus pe masă un contract de licențiere. Au acceptat principiul că trebuie să existe o plată. . dar nu am ajuns la punctul în care să vorbim de zerouri. Ei au recunoscut că trebuie să avem o discuție despre bani în următoarele câteva luni, ceea ce reprezintă primul pas”, a declarat un reprezentat al The Guardian pentru Financial Times.
După acest comentariu, Google a răspuns că existența unui contract privind licența articolele este incorectă, deoarece negocierile încă se poartă.
Chiar dacă varianta finală a acestei plăți (forma și suma ei) nu este stabilită, e clar că marii dezvoltatori de inteligență artificială sunt conștienți de importanța unui parteneriat cu sectorul media, asta chiar dacă au folosit deja conținut de știri în mod gratuit pentru a-și antrena programele.
„Companiile de inteligență artificială știu că urmează să fie reglementate și se tem de ele. Este în interesul tuturor părților să vină cu o soluție pentru un ecosistem sănătos. Dacă nu există niciun stimulent pentru a crea proprietate intelectuală, nu există nimic de câștigat. Iar inteligența artificială va deveni prostie artificială”, a spus Mathias Döpfner, șeful Axel Springer, citat de FT.
Oricare va fi soluția, este un pas important pentru industria media și cea a inteligenței artificiale, în principal pentru că se pot evita greșelile pe care ascensiunea social media le-a produs pentru mediul informațional.
Articole asemănătoare
Jurnalista rusă Marina Ovsyannikova a fost condamnată la peste 8 ani de închisoare
Numărul jurnaliștilor uciși în Gaza a ajuns la 94
Peste 300 de jurnaliști din India au murit de COVID în timp ce arătau efectele pandemiei
Luptă strânsă privind rezultatele referendumului din Republica Moldova pentru integrarea europeană
„Project Guardian”, programul Twitter de protejare a conturilor predispuse la hărțuire online