Angajații Google protestează împotriva contractului cu Israel
Mai mulți angajați ai companiei americane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva proiectului pe care Goole îl dezvoltă, în parteneriat cu Amazon, pentru guvernul israelian. Muncitorii au scandat în fața biroului din New York, unde au denunțat deciza gigantului tech de a nu opri acest contract.
La finalul lunii trecute, Google a fost acuzată că a forțat o angajată să demisioneze după ce aceasta s-a opus ferm împotriva, așa-numitului, Proiect Nimbus. Google oferă foarte puține detalii publice despre Nimbus, însă fosta angajată spune că proiectul este menit să ajute armata din Israel, oferind instrumente de inteligență artificială și alte servicii informatice. Proiectul este desfășurat în parteneriat cu Amazon și se ridică la valoarea de 1.2 miliarde de dolari.
Protestatarii, la care s-au adăugat și cei de la Amazon, au contestat decizia Google de a continua dezvoltarea contractului cu Israel și au tras un semnal de alarmă cu privire la poziția de contractor militar pe care gigantul tech începe să-l îmbrațișeze.
„Proiectul Nimbus nu este nici prima, nici ultima încercare a Google de a deveni un contractor militar. Vă rugăm să ne ajutați să împiedicăm Google să devină complice la apartheid”, a scandat un inginer Google prezent la protest, citat de Gizmodo.
Nemulțumirile angajaților fac parte din unul dintre cele mai mari proteste organizate de angajații Google, însă compania refuză să recunoască că proiectul Nimbus este un contract militar. Angajații ridică îndoieli ce țin de moralitate și etică, argumentând că proiectul încalcă propriile norme etice ale Google cu privire la inteligența artificială, care afirmă (printre altele) că orice măsură care poate răni oameni nu este acceptabilă.
„Așa cum am declarat de mai multe ori, contractul este pentru sarcini de lucru care rulează pe platforma noastră comercială de către ministerele guvernului israelian, cum ar fi finanțele, sănătatea, transporturile și educația. Grupul de protestatari prezintă în mod eronat contractul – activitatea noastră nu vizează sarcini de lucru militare relevante pentru serviciile de armament sau de informații”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru Gizmodo.
Istoricul contractelor militare contrazic, însă, spusele Google. Gigantul american a lucrat atât pentru Departamentul de Apărare, cât și pentru Pentagon, în ambele ipostaze ascunzând advevărul de angajații săi.
Scandalul contractului cu Israel a ajuns și la urechile investitorilor, primul care a luat o poziție împotriva Nimbus fiind cel mai mare fond de pensii din Norvegia (KLP, care este un investitot atât pentru Google, cât și pentru Amazon). Prin vocea unui reprezentat citat tot de Gizmodo, KLP a declarat că ambele companii „ar trebui să fie conștiente de riscuri și să efectueze un control corespunzător” și le-a cerut „transparență și anularea proiectul Nimbus pe baza riscurilor clare de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului”.
Articole asemănătoare
Un site care generează fake news încurcă jurnalismul tradițional
Zeci de ONG-uri avertizează Comisia Europeană să nu se gândească la închiderea rețelelor sociale
Zeci de organizații de caritate britanice se alătură boicotului împotriva Facebook
Twitter, criticată de branduri din cauza conturilor care promovează pornografia infantilă
Elon Musk s-a răzgândit cu privire la Twitter. Vrea, din nou, să cumpere platforma