Jurnaliști falși. Cum se folosește Rusia de Facebook pentru a ataca Ucraina
Un nou raport făcut de Meta a scos la iveală metodele prin care Rusia atacă conturile ucrainenilor și le livrează dezinformarea de la Kremlin.
Compania americană a detaliat mijloacele folosite de Rusia pentru a eroda încrederea ucrainenilor în propriul guvern sau în canalele media. Mai mult decât atât, hackerii ruși au atacat conturile soldaților ucraineni și se foloseau de identitatea acestora pentru a da impresia că armata se predă.
Practicile Rusiei pe Facebook
Trebuie menționat că raportul Meta vorbește de grupuri asociate atât Rusiei, cât și Belarusului. Ambele state au avut persoane care să coordoneze campanii de dezinformare sau de hacking asupra unor conturi.
Una dintre metodele preferate de Rusia este cea în care crează conturi false de jurnaliști și publicații de știri. Ca să pară cât mai autentici, erau create conturi și pe alte platforme nu doar pe Facebook. Intagram, YouTube sau Twitter au fost cele mai folosite alternative care aveau ca scop legitimizarea contului fals. După ce personajul era creat, contul începea să posteze mesaje și narațiuni care spuneau -printre altele- că Ucraina este un ”stat eșuat”.
Rețeaua de jurnaliști fictivi a cuprins peste 40 de conturi false care postau fie individual, fie în anumite grupuri de Facebook sau Instagram.
O altă metodă, de data asta pusă în aplicare de un grup de hackeri asociați cu guvernul din Belarus denumit ”Ghostwriter”, a vizat conturile soldaților ucraineni pe care grupul încerca să le spargă. Atunci când reușeau postau imagini și videoclipuri ”în care se cerea armatei să se predea, ca și cum aceste postări ar fi venit de la proprietarii legitimi ai contului”, a scris Meta în raport.
Grupul ”Ghostwriter” era pe radarul Meta încă de la finalul anului trecut când compania trecea în revistă majoritatea hackerilor de care s-a lovit pe platformele sale.
Cu toate astea, cea mai vastă rețea de conturi pusă în slujba Moscovei a fost cea care raporta în masă conturile ucrainenilor într-o încercare de a-i reduce la tăcere. Peste 200 de conturi trimiteau raportări către Facebook unde acuzau utilizatorii ucraineni de incitare la ură, hărțuire și falsuri. Majoritatea conturi care alcătuia această rețea au început să fie active înainte de invazia Rusiei, iar Meta le-a eliminat.
Totuși, atacurile de acest gen nu s-au oprit, ba chiar s-au intesificat de când a început războiul.
”Invazia Rusiei a adus o creștere uriașă a atacurilor împotriva conturilor de social media prin intermediul raportărilor în masă. Multe pagini de social media au fost închise temporar. Pe cele mai multe dintre ele, însă, le-am recuperat destul de repede. Dar a fost un dezastru”, a declarat șeful unui ONG ucrainean care ajută la protejarea conturilor online ale jurnaliștilor și activiștilor pentru CNN.
Nu mai este o surpriză pentru nimeni că Rusia se folosește de mediul online pentru a-și împrăștia dezinformarea și nici că atacă conturile utilizatorilor pe care îi consideră relevanți, însă raportul Meta arată cum anume aceste rețele create de regimul de la Moscova acționează. De la conturi false care pozează în jurnaliști și până la raportări abuzive, Kremlinul a dispus o întreagă suită de metode prin care să erodeze încrederea ucrainenilor în ei și în cauza lor.
Articole asemănătoare
Un joc din 1999 stârnește teoria conspirației. De ce “Omikron: The Nomad Soul” nu are legătură cu noua variantă de COVID-19
Serviciile secrete din Transnistria au reținut o jurnalistă pentru că documenta un protest
Germania se confruntă cu un număr record de infracțiuni împotriva presei
Uciderea jurnalistei Al Jazeera Shireen Abu Akleh, investigată de organizații independente
Cum arată în România piața de telefonie, tv și internet? Comparație Orange – Vodafone – RCS&RDS