Culmea dezinformării: Rusia spune că a găsit 1.2 milioane de fake-uri pe social media
Declarația îi aparține ambasadorului rus la ONU care a spus acest lucru nu o dată, ci de două ori într-o încercare de a dezminți atrocitățile pe care armata rusă le derulează în Ucraina.
Prima dată a făcut acest anunț în cadrul Consiliului de Securitate al ONU din 27 februarie când era supusă la vot rezoluția de convocare a Adunării Generale. Ambasadorul rus, Vasili Nebenzia, a ținut să sublinieze că Ucraina are o armată de troli care împrăștie dezinformare pe social media și că Rusia a găsit 1.2 milioane de astfel de fake-uri (momentul declarației începe de la minutul 41).
Cea de-a doua mențiune a acestui număr precis de postări false a fost făcută chiar în cadrul Adunării Generale care se desfășoară din 28 februarie. În timpul discursului său adresat întregului corp ONU (momentul începe de la minutul 17:40), ambasadorul rus a susținut încă o dată că fermele de troli și boți ai Ucrainei lucrează neîncetat pentru a distribui informații neadevărate despre Rusia și a acuzat societatea occidentală că se încrede în aceste falsuri.
Pe lângă numărul ridicol pe care Rusia îl flutură la ONU, e mai important ce nu ne spune ambasadorul Nebenzia. Nu ne spune metodologia prin care Rusia a identificat aceste fake-uri, nu ne spune metodologia prin care le-a demontat și -poate chiar mai interesant- nu ne oferă o listă cu postările false sau o una care să conțină conturile care împrăștie dezinformare pe rețelele de socializare. Care sunt platformele analizate? Facebook? Twitter? Instagram? TikTok? Telegram? YouTube? Vkontakte? Truth, platforma lui Donald Trump? Toate? Nu știm și nici n-o să știm pentru că e evidentă manevra Kremlinului.
Ultima mare știre despre o fermă de troli care lucra să dezinformeze pe social media a fost distrusă de serviciile secrete ucrainiene pentru că lucra la comanda Moscovei. Peste 18.000 de conturi făceau parte din acel grup și acționau pe rețelele de socializare pentru a crea panică în rândul oamenilor. Sigur, Rusia ar spune despre această operațiune că fie nu e adevărată, fie că nu avea nici o legătură cu Moscova.
Acest număr -1.2 milioane- pe care oficialii ruși îl repetă cu o siguranță propagandistică ar provoca râsete dacă nu am fi conștienți de suferințele civililor ucrainieni care sunt țintiți de bombardamentele armatei rusești în mod intenționat. Tot ce provoacă este indignare nu doar din cauza victimelor pe care războiul le lasă în urmă, ci și din cauza enormității emise.
Un eveniment de magnitudinea invaziei din Ucraina generează date și postări false greu de cuantificat. De ce? Pentru că este un eveniment în desfășurare, iar fluxul de informații de pe social media se schimbă din secundă în secundă.
În tot acest tumult de informații, Rusia găsește de cuviință să spună a găsit peste 1.2 milioane de postări false fără să prezintă și cea mai mică urmă de dovadă. Clasic.
Articole asemănătoare
Somalia interzice TikTok, Telegram și o aplicație de pariuri din cauza „dezinformării”
Postările de Facebook, mărturii ale tragediei din Colectiv
UE investighează X în legătura cu dezinformarea privind războiul Israel-Hamas
FedEx vrea să instaleze pe avioanele sale sisteme antirachetă
Google demarează o campanie de lobby pentru a influența viitoarele norme europene din domeniul digital