Nu toate imaginile din Ucraina sunt ceea ce par a fi. De ce geolocalizare este importantă
O intersecție obișnuită din orașul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, prin care treceau câteva mașini. O rachetă trece de o clădire a administrației publice și lovește în mijlocul străzii. Din momentul în care intră în cadrul surprins de o cameră de supraveghere de vizavi, nu îi ia nici măcar o secundă să lovească ținta. În mod miraculos, mașinile continuă să treacă, oprindu-se abia după intersecție. Persoanele care ies din mașină sunt în stare vizibilă de șoc.
Urmările sunt semnificative. Locul unde a avut loc impactul este complet distrus. O mașină aflată într-un colț al intersecției este deformată, în timp ce clădirile din jur – aflate într-o zonă importantă a orașului – au fost afectate.
La ce ar trebui să ne uităm
Însă nu tot ce vedem pe internet este și real, cu atât mai mult într-un astfel de moment tensionat, când emoțiile îi pot determina pe oameni să răspundă în tot felul de moduri – inclusiv să distribuie imagini care nu sunt reale. Din acest motiv, verificarea locației prin geolocalizare este vitală pentru a determina veridicitatea informației.
În cazul expus mai sus, momentul în care racheta a căzut este surprins dintr-un singur unghi, care provine de la o cameră de supraveghere aflată în vecinătate. Timestampul, deși nu trebuie luat ca fiind o dovadă absolută, ne indică că nu au existat tăieri ale imaginii.
Dincolo de șocul de a fi martori la un astfel de moment, putem observa mai multe detalii: clădirea impunătoare de culoare bej, clădirea albă din spatele său, zona aparent deschisă din stânga imaginii. Știm că este vorba de o intersecție, pentru că vedem mașini venind din cel puțin două direcții. Mai mult, camera pare fi montată sub nivelul clădirii principale, dar la o distanță care să permită filmarea unui cadru larg.
Mulțumită celor care au încărcat imaginile pe social media, știm că dezastrul s-a petrecut în al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, Harkov (Kharkiv în engleză), în Centru. Dat fiind aspectul și poziționării clădirii, ne putem imagina că este vorba despre o clădire administrativă.
Când știm că imaginile sunt reale sau nu
Căutăm o clădire bej, cu câțiva copaci în jur, aflată la intersecția unor străzi late. Luând aceste lucruri în considerare, cel mai bun instrument pe care absolut toată lumea îl are la dispoziție este Google Maps. Serviciul pus la dispoziție de gigantul tehnologic nu ne va arăta imagini din satelit recente, însă ne va oferi o perspectivă spațială și locală (mulțumită funcției Streetview) asupra orașului Harkov.
Stabilirea geolocației poate fi, de multe ori, la fel de dificilă ca și găsirea unui ac în carul cu fân. În cazul expus mai sus, aria este restrânsă semnificativ, din cauza detaliilor puse la dispoziție pe social media.
Locația aproximativă a locului unde a picat racheta 50.003881, 36.235684, în vecinătatea Administrației Regionale Harkov. Funcția de Streetview ne arată un unghi aproximativ cu cel din timpul atacului de pe 03.01.2022, la ora locală 08:01.
Ulterior, au apărut și alte imagini (AICI și AICI) care să confirme atât locația, cât și daunele pe care racheta le-a produs. În filmările publicate de localnici pe social media, se vede că geamurile clădirilor din jur au fost sparte, strada distrusă, iar clădirea Administrației Regionale și mașini din zonă au suferit pagube semnificative.
Geolocalizarea este metoda perfectă pentru a combate o mare parte din dezinformarea care circulă astăzi pe social media. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Mediastandard a scris despre imaginile false care se răspândesc cu rapiditate pe rețelele sociale și ajungând, uneori, să păcălească chiar și instituțiile media.
Localizarea cu ajutorul instrumentelor open-source (practică numită și OSINT) nu este la îndemâna oricui, din cauza timpului pe care îl presupune, însă fiecare dintre noi poate să învețe să observe detalii relevante, care să confirme sau să infirme informația văzută.
Articole asemănătoare
Armata Română și-a făcut TikTok. Ar putea fi aplicația o metodă eficientă de promovare pentru instituțiile statului?
Sorin Roșca Stănescu
Windows 10 Edge vs. Google Chrome. Cine câștigă?
Un alt jurnalist american a fost reținut în Rusia. Alsu Kurmasheva riscă o pedeapsă de cinci ani de închisoare
Associated Press stabilește reguli de utilizare a inteligenței artificiale pentru jurnaliști