
Facebook va închide toate paginile susținute de armata din Myanmar
Compania-mamă a Facebook, Meta, a anunțat că va interzice (pe toate platformele sale) conturile și paginile afacerilor susținute de junta militară birmaneză, într-o încercare de a restricționa abuzurile forțelor militare.
Armata din Myanmar, cunoscută sub numele de Tatmadaw, deține o amplă rețea afaceri, influența lor ajungând în diverse industrii precum cea a berii, a tutunului, a transportului, a textilelor și influențe în sectorul bancar.
„Decizia tardivă [a Meta] de a elimina paginile companiilor militare pare mai degrabă un act de disperare după ce a fost dată în judecată pentru 150 de miliarde de dolari pentru că a fost implicată în genocidul Rohingya decât o preocupare reală pentru drepturile omului„, a fost reacția unui ONG ce luptă pentru drepturile omului din Myanmar, citată de Associated Press.
Directorul regional Asia-Pacific al Meta, Rafael Frankel, a fost citat de AP, ca spunând că decizia de a închide paginile companiilor a fost luată „pe baza unei documentații ample a comunității internaționale cu privire la rolul direct al acestor companii în finanțarea violențelor și a încălcărilor drepturilor omului comise de Tatmadaw în Myanmar„. Lista consultată de Meta a fost întocmită de ONU în 2019 și enumera firmele sponsorizate de Tatmadaw, precum și întreaga rețea economică a armatei.
Anunțul Meta vine în urma plângerii comunității de refugiați Rohingya din SUA, care a dat compania în judecată pentru modul în care a gestionat discursul instigator la ură. În momentul de față, compania se află în centrul atenției publice din cauza nenumăratelor nereguli descoperite în algoritmii și în modul de funcționare a platformei de socializare Facebook.
Articole asemănătoare
EBU vine cu clarificări în scandalul fraudării Eurovision și prezintă voturile din a doua semifinală
Rusia, țintită de hackeri. Agențiile de presă și site-urile guvernamentale sunt offline
Facebook “a omis” să cripteze parolele a sute de milioane de utilizatori
Carantinarea libertății presei. Două treimi din statele lumii au folosit pandemia pentru a restricționa activitatea jurnaliștilor
Presa de stat chineză retrage articole despre un biolog elvețian, după ce ambasada a dovedit că persoana nu există