Ungaria admite că a cumpărat și că a folosit programul de spionaj Pegasus
Un oficial de rang înalt din Fidesz, partidului aflat la conducere în Ungaria, a confirmat, oficial, că guvernul de la Budapesta a cumpărat programul Pegasus.
În vara acestui an, o investigație amplă a mai multor jurnaliști din întreaga lume a arătat că Pegasus, un program de spionaj de ordin militar, ar fi fost folosit pentru a monitoriza jurnaliști, avocați, oameni de afaceri și politicieni în peste 50 de țări din întreaga lume.
Telefoanele infectate cu Pegasus permit înregistrarea apelurilor telefonice, accesarea mesajelor, fotografiilor, e-mailuri și parolelor. În plus, softul poate să urmărească locația telefonului prin GPS și să activeze, în secret, microfonul și camera foto.
În Ungaria, singura țară din UE care apare pe lista celor 50 de țări, programul a fost folosit pentru a se infiltra în dispozitivele a, cel puțin, 10 avocați, un politician din opoziție și mai mulți jurnaliști care au criticat guvernul, relatează Associated Press.
Lajos Kosa, președintele Comisiei parlamentare pentru apărare și aplicarea legii, a declarat jurnaliștilor, după o ședință închisă a comisiei, că Ministerul de Interne a cumpărat software-ul Pegasus produs de NSO Group din Israel. Cu toate astea, a insistat că guvernul nu a folosit softul pentru a-i spiona pe cetațenii maghiari și că în toate cazurile de supraveghere autoritățile au acționat conform legii, după ce au primit permisiunea unui judecător sau a Ministerului Justiției.
Opoziția, însă, a cerut o anchetă privind utilizarea programului și a evidențiat că rezultatele a două sesiuni speciale ale comisiei parlamentare care au examinat cazul Pegasus au fost clasificate până în 2050.
Kosa a declarat că nu pot să existe obiecții cu privire la folosirea softului de spionaj și a adăugat că „marile companii de tehnologie desfașoară o monitorizare mult mai amplă a cetățenilor decât o face statul maghiar” .
Anunțul din Ungaria, vine la câteva zile după ce Statele Unite au pus Grupul NSO -grupul care a creat programului Pegasus- pe o listă neagră a comerțului. Compania este acuzată de administrația de la Casa Albă că a furnizat programe de spionaj unor guverne care „au folosit aceste instrumente pentru a lua în vizor” jurnaliști, avocați și activiști, conform CNN.
Articole asemănătoare
Editiadedimineata.ro, în juriul internațional pentru acordarea premiului CEI-SEEMO de jurnalism de investigație 2020
Fotojurnalistul palestinian Mahmud Hams a câștigat premiul Visa d’Or pentru știri
Eforturile masive de hacking ale Chinei, dezvăluite printr-o scurgere de date
Jurnalist chemat la poliție pentru ”tulburarea liniștii publice cu ocazia publicării unor articole”, la ordinul primarului din Târgu Mureș
Tentative de fraudă cibernetică pe Instagram: mesaje și comentarii ce conțin link-uri periculoase