Mai mult de jumătate din jurnaliștii din Hong Kong au admis că se auto-cenzurează de teamă

Urmează exodul jurnaliștilor din Hong Kong? Un studiu realizat de Clubul corespondenților străini (FCC) arată că aproape jumătate dintre jurnaliști iau în considerare să părăsească regiunea, în timp ce 56% dintre aceștia au declarat că se auto-cenzurează.

Situația se datorează introducerii în vigoare a Legii securității naționale, care a făcut deja prima victimă: în iunie, singurul ziar pro-democrație al orașului a fost forțat să se închidă, după ce poliția a făcut două raiduri și conducerea publicației a fost arestată și pusă sub acuzare, conform Hongkongfp.

Un climat incert

FCC arată, în raport, că jurnaliștii sunt îngrijorați cu privire la situația presei din Hong Kong, 84% din respondenți afirmând că condițiile de muncă din oraș s-au deteriorat. Presiunile venite dinspre China se resimt și în rândul populației generale, 86% dintre jurnaliști spunând că sursele nu sunt dispuse să vorbească sau să fie citate în probleme considerate sensibile.

Există semne de întrebare și cu privire la ce ar fi permis și ce nu, aproape jumătate dintre respondenți afirmând că nu sunt siguri dacă anumite imagini ar contraveni legii de securitate.

Totuși, cenzura nu este explicită în cele mai multe cazuri. Doar 36% au spus că au suferit o „cenzură ușoară”, în timp ce 56% dintre jurnaliști declară că se auto-cenzurează sau aleg să nu relateze subiecte ce pot fi considerate sensibile.

Este important de notat că majoritatea răspunsurilor au venit din partea corespondenților străini din Hong Kong. Din cele 99 de răspunsuri primite, doar 29 erau ale jurnaliștilor care lucrează cu publicații locale.

Legea fake news stârnește și mai multă îngrijorare 

Susținătorii Beijingului din aparatul de conducere al regiunii speciale militează, de ceva timp, pentru reglementarea dezinformării. Deși o astfel de lege încă nu a fost anunțată în Hong Kong, jurnaliștii se arată îngrijorați de modul în care autoritățile folosesc termenul pentru a eticheta presa critică.

„Îmi este deja clar că oficialii din înaltele funcții din Hong Kong cred că fake news sunt o etichetă pe care o pot aplica știrilor sau comentariilor care nu le plac, indiferent dacă sunt false, și că o lege anti-fake news ar putea fi folosită pe scară largă împotriva criticilor în același mod în care au folosit legea securității naționale”, a afirmat unul dintre respondenții la chestionar.

În acest sens, raportul a identificat că o astfel de lege stârnește îngrijorare în rândul a 91% dintre respondenți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *