
Solicitare 544 pentru a afla cine e purtătorul de cuvânt al Guvernului? PressOne denunță lipsa transparenței
Miercuri, PressOne a publicat o investigație privind identitatea consilierilor din cabinetele premierului și ale vicepremierilor – sau mai bine spus lipsa acestora. Articolul include și o discuție petrecută între un funcționar public și reporter, în care acestuia din urmă îi este cerut să trimită o solicitare 544 pentru a afla… cine e purtătorul de cuvânt al Guvernului.
În cadrul articolului, jurnalista Codruța Simina relatează că secțiunea unde trebuiau publicate informații despre consilierii în cauză a dispărut după ce PressOne a solicitat Guvernului să transmită CV-urile consilierilor lui Florin Cîțu, Dan Barna și Kelemen Hunor.
Răspunsul Guvernului, venit pe 16 martie, ar fi afirmat că „CV-urile consilierilor din cele trei cabinete – adică ale premierului și vicepremierilor – nu sunt date de interes public”, conform publicației.
O solicitare pentru a afla cine e purtătorul de cuvânt
Mai mult decât atât, o discuție dintre reporter și un funcționar public arată pârghiile folosite de instituțiile publice din România (nu numai de Cabinetul Cîțu și nu numai de către Guvern) pentru a evita să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Cererea de formulare a unei solicitări în baza Legii 544/2001 privind interesul public nu este de cele mai multe ori fundamentat – cum nu e și în cazul relatat de PressOne -, întrucât există întrebări la care se poate răspunde pe loc.
„Reporter: Aș dori să știu cine e purtătorul de cuvânt al Guvernului, pentru a-i adresa o întrebare.
Funcționar: Vă rog să faceți o cerere pe 544!
Reporter: Vorbiți serios, trebuie să fac o cerere pentru a afla cine e purtătorul de cuvânt?
Funcționar: Mai aveți și altă întrebare?”, este discuția relatată în articolul PressOne.
În plus, articolul mai arată că nici adresa formulată inițial de PressOne (cu privire la identitatea consilierilor) nu a primit un răspuns clar, așa cum prevede ideea de transparență publică. În schimb, Serviciul de comunicare al Guvernului a invocat articolul 12, alineatul 1, litera d) din Legea 544/2001, care afirmă că sunt exceptate „informaţiile cu privire la datele personale, potrivit legii”.
sursa foto: Radu Badoiu / Guvernul României
Articole asemănătoare
Cum arată piața de publicitate din România: câți bani s-au investit în reclame în anul 2018 și așteptările pentru anul curent
Jurnalista australiană reținută fără explicații în China a fost arestată în mod formal
Adio Instagram Direct! Utilizatorii își vor trimite de acum mesaje prin intermediul Messenger
În Indonezia, un robot de pe Twitter ajută în cazul dezastrelor
Următoarea oprire, Schengen? Ce spune presa internațională despre aderarea României