Cinci instrumente utile de la Google de care poate nu știai
Folosești Gmail de când a apărut probabil, iar Maps e o aplicație pe care o lansezi zilnic pe mobil. Poate stochezi fișiere în Drive și vorbești cu prietenii live prin Hangouts sau Meet. Iată însă alte câteva aplicații de la Google care sunt pregătite să te ajute să faci mai ușor unele dintre activitățile uzuale.
Journalist Studio, pentru jurnaliști meticuloși
Chiar acum câteva zile, Google a anunțat Journalist Studio, o suită de unelte online destinate jurnaliștilor, pentru ca aceștia să-și facă treaba mai repede și mai bine. Primul dintre ele este Pinpoint, care-i ajută pe reporteri să treacă rapid prin sute de mii de documente, identificând și organizând automat persoanele, organizațiile și locurile cele mai des menționate. În loc să le ceară utilizatorilor să apese în mod repetat pe „Ctrl + F”, instrumentul îi ajută pe reporteri să folosească motorul de căutare Google și Knowledge Graph (recunoașterea optică a caracterelor și tehnologii de transformare a vocii în text).
Foto: Google Blog
Al doilea instrument este The Common Knowledge Project, o nouă modalitate prin care jurnaliștii pot explora, vizualiza și partaja date despre probleme importante din comunitățile lor locale. Reporterii își pot crea propriile diagrame interactive din mii de puncte de date în câteva minute, le pot încorpora în articole și le pot distribui în social media.
Classroom, instrumentul profesorilor
Mai ales în această perioadă a pandemiei, orice instrument gratuit de administrare a unei clase online este binevenit. Classroom le permite profesorilor să creeze grupe de elevi sau studenți, să încarce materiale didactice, să conceapă lecții integrate, să administreze teste, să mențină cataloage ș.a.m.d.
Foto: Lorraine Kasyan (Flickr)
Prin Meet, profesorii pot ține lecții video live, cu toate utilitățile binecunoscute de la alte aplicații video. Printre altele, ei pot difuza imaginea ecranului lor în întregul grup, o opțiune utilă atunci când au de făcut prezentări, demonstrații sau când vor să arate materiale care nu pot fi împărtășite altfel cu întregul grup.
În perioada din martie și până acum, Google a tot adăugat opțiuni în aceste întâlniri video. De exemplu, acum profesorii pot crea pe loc sesiuni de întrebări și răspunsuri sau sondaje, în cadrul conversației live.
My Maps, hărți personalizate
În aplicația de orientare geografică de la Google, poți crea propriile hărți. Acestea conțin puncte de interese stabilite de tine, trasee marcate sau se pot genera automat, pe baza unui fișier extern de tip Excel. Pentru a face asta, mergi direct la Google.com/mymaps sau în Google Drive și alegi din stânga: Nou > Mai multe > Google My Maps. Acolo încarci fișierul care trebuie să conțină măcar două coloane cu: denumirea locului și locul geografic real (de exemplu: Londra / Londra, Marea Britanie). Apoi poți alege simbolurile pe care să le folosești în locul tradiționalului pin roșu de la Google.
După ce imporți datele, poți personaliza harta, alegând un mod de vizualizare diferit: satelit, teren, hartă politică, atlas etc. La final, poți împărtăși harta oriunde dorești, printr-un link sau o poți încorpora în site-uri.
Voice Typing, text după dictare
Știai că poți dicta text în română în Google Docs? Funcția de recunoaștere a vocii și transformare în text funcționează cel mai bine dacă este liniște în jurul tău și ai un microfon intern sau extern bun. Poți face transformarea și dacă ai o voce înregistrată pe un reportofon, de exemplu. Dacă înregistarea nu este bună, poți încerca să o asculți la căști și să-i dictezi lui Google aceleași vorbe, dar pronunțate corect.
Pentru a accesa funcția, deschide un fișier nou de tip Docs și mergi în meniu la Instrumente > Tastare vocală. Când ești gata de dictare, apasă pe microfon și vorbește. Poți folosi și unele comenzi de tipul „virgulă”, „punct”, dar ele trebuie spuse în limba engleză („comma”, „period” etc.).
Translate, traducătorul la purtător
Folosești deja capacitatea lui Google de a traduce text din orice limbă a Pământului în alta, dar poate nu ai încercat aplicația pentru mobil Translate. Cea mai interesantă funcție este traducerea instantanee a conversațiilor. Imaginează-ți că mergi într-o țară a cărei limbă nu o cunoști. Setează limba respectivă în aplicație și, ca limbă de destinație, stabilește româna sau engleza. Ține telefonul către interlocutor și, pe măsură ce el vorbește, îți va apărea traducerea în limba ta. La fel și invers.
Desigur, asta nu e tot. Activează camera foto/video și îndreaptă telefonul spre un semn sau un afiș din jur. Pe loc, îți va apărea traducerea, grație funcției Word Lens. Dacă nu este recunoscut textul, ai funcția Scan, prin care marchezi cu degetul locurile unde apare textul. Translate recunoaște și scrisul de mână, în cazul în care dorești să-ți transformi notițele în fișiere de tip text.
O altă parte frumoasă este că poți folosi aceste instrumente chiar și fără conexiune la Internet. Înainte de a pleca în călătorie, mai ales într-o țară în care traficul de date mobile este taxat scump, descarcă pachetul limbii respective și ești pregătit de drum!
Foto: Search Engine Land + colaj
Articole asemănătoare
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor investighează victimele din mass-media în conflictul Israel-Hamas
Șeful ONU și-a exprimat îngrijorarea privind puterea deținută de rețelele de socializare
X se supune ordinelor Curții Supreme din Brazilia
Euronews îi face portretul lui George Simion: „Artistul graffiti devenit parlamentar”
Piața criptomonedelor suferă în continuare. Bitcoin a scăzut sub 19.000 de dolari