”Secondary Infektion”. Interesele Rusiei ar fi fost promovate prin campanii de dezinformare de pe Reddit și Facebook
Timp de șase ani, interesele naționale ale Rusiei ar fi fost promovate prin campanii de dezinformare de pe Reddit și Facebook, operațiunea arătând ca modelul inspirat din operațiunile KGB din timpul Războiului Rece, ”Secondary Infektion”.
Un studiu realizat recent de Graphika arată că, prin falsificarea de documente și publicarea acestora pe social media prin intermediul unei rețele de conturi false, un grup neindentificat ar fi susținut agenda politică externă a Kremlinului. Inițial, poveștile false au început să apară pe platforma de socializare LiveJournal în 2014, migrând în același an pe Twitter și YouTube, arată The Verge.
În anii care au urmat, campania s-a mutat pe Reddit, Medium și chiar BuzzFeed.
Descoperirile făcute de Graphika arată dimensiunile posibile ale operațiunii, care conține cel puțin 2.500 de bucăți de conținut, postate în peste 300 de forumuri diferite, site-uri web și rețele sociale, în șapte limbi. ”Până la 21 aprilie 2020, Graphika a identificat aproximativ 250 de imagini pe care operațiunea le-a plantat în articolele sale, aproape toate suspectate de falsuri”, se mai arată în raport.
Cu toate astea, tentativele trollilor ruși de a dezinforma un public larg par că nu au avut succes, întrucât multe dintre informațiile publicate de aceștia pe social media au fost respinse de marea majoritate a userilor. În anumite situații, eforturile grupului au fost ridiculizate de către alți utilizatori de social media, din cauza gramaticii slabe sau a agendei politice idiosincratică.
Raportul concluzionează: ”Dacă Secondary Infektion viza să aibă un impact viral, a eșuat”.
Ce este Secondary Infektion
Urmând modelul de manipulare al KGB-ului, folosit în timpul Războiului Rece pentru a afecta imaginea Statelor Unite ale Americii prin promovarea unor minciuni legate de SIDA, Secondary Infektion este varianta contemporană a acesteia.
Conform DFRLab, ea constă în ”plantarea unor povești false în colțurile îndepărtate ale internetului înainte de a le amplifica prin conturi de social media”.
Nu e prima oară când termenul Secondary Infektion este folosit. În luna mai a anului trecut, compania lui Mark Zuckerberg a detectat și a desființat un grup mic de conturi provenite din Rusia, însă analiza realizată de DFRLab a arătat că întreaga campanie era mult mai elaborată decât lăsa să se vadă la prima vedere.
”Pornind de la conturile pe care Facebook le-a eliminat, Laboratorul de cercetare criminalistică digital al Consiliului Atlantic (DFRLab) a descoperit o operațiune de influență pe scară largă, care a cuprins nouă limbi, peste 30 de rețele sociale și platforme de blog și scoruri de profiluri și identități false de utilizator. Indiciile lingvistice și contextuale susțin analiza Facebook potrivit căreia operațiunea a fost efectuată din Rusia. Amploarea operațiunii, tradecțiunea sa și obsesia ei pentru secret, indică faptul că a fost condusă de o organizație persistentă, sofisticată și cu resurse, eventual o agenție de informații”, arată Consiliul Atlantic în studiul ”OPERATION <<SECONDARY INFEKTION>> – A SUSPECTED RUSSIAN INTELLIGENCE OPERATION TARGETING EUROPE AND THE UNITED STATES”.
Ulterior, și Reddit s-a confruntat cu ceva similar. Platforma de socializare a confirmat că o încercare de influențare a alegerilor din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord ar fi originare din Rusia, iar modul de operare al conturilor detectate în cazul postării despre privatizarea NHS ”au același model comun ca și grupul inițial Secondary Infektion”.
Articole asemănătoare
Practicile de moderare ale Twitter, supuse judecății în Franța
Opt influenceri, acuzați de autoritățile americane de fraudare a 114 milioane de dolari
Fake news pe Facebook: 12.000 de români au distribuit poza unui castel din Germania, convinşi că acesta se află de fapt în România
Britcoin. Marea Britanie ar putea lansa o monedă digitală oficială
Sam Altman, șeful OpenAI, îngrijorat cu privire la reglementare insuficentă a AI