Viorica Dăncilă plănuiește să dea în judecată Libertatea, pentru o investigație despre adopția fiului său
La începutul acestei săptămâni, Libertatea a publicat un reportaj despre familia biologică a lui Victor Dăncilă, fiul adoptiv al premierului României. Materialul, realizat în două părți, prezintă și punctul de vedere al familiei despre șirul evenimentelor din acea perioadă.
Nu numai că povestea a prins foarte bine – în contextul în care Victor Dăncilă nu prea a fost amintit de presă până acum -, dar a ajuns rapid și la urechile premierului. Marți seara, Viorica Dăncilă a vorbit despre acest subiect la Antena 3, în cadrul emisiunii lui Mihai Gâdea, povestind evenimentele de la începutul anului 1990. Declarația integrală poate fi citită aici.
Totodată, în cadrul apariției televizate, șefa Executivului a subliniat și că va da în judecată publicația. Motivul, spune Dăncilă, ar fi atingerea unui subiect sensibil: ”Îi voi da în judecată! Dacă aș trece cu vederea subiectul, s-ar putea și alții să treacă prin ce am trecut eu acum. Aceste lucruri trebuie stopate. Nu te poți juca cu viața unor oameni și să nu se întâmple nimic. Respect jurnaliștii, dar când vii cu asemenea lucruri… nu mai vorbim despre jurnalism”.
Articolele publicate luni și marți de Libertatea au fost criticate și de Victor Ciutacu, prezentator la RomâniaTV, și Mircea Badea, de la Antena3. Primul a scris pe Twitter: ”Zilele trecute, în direct, Cătălin Tolontan ne spunea că nu e de acord cu modul cum facem noi presă. Nu l-a oprit nimeni s-o zică. După mizeria de azi, pe care o promovează și o girează, cu fiul adoptat al familiei Dăncilă, chiar mă bucur că nu facem presă la fel”, în timp ce realizatorul emisiunii ”În gura presei” adresează un mesaj similar: ”Băi, Tolontan, generatorul de vome viermănoase, stai relaxat în legătură cu copilul adoptat de Dăncilă. I l-a vândut Werner, ok?”.
Și Gâdea și-a exprimat, în timpul emisiei, părerea cu privire la investigația despre procesul de adopție al lui Victor Dăncilă și despre familia biologică a acestuia, prilej cu care a criticat dur publicația în cauză: „De ce am titrat pe burtieră ‘Atac josnic la Viorica Dăncilă’. Este viața unui prim-ministru un subiect de interes public? Răspuns categoric: Da! (…) Sub acest aspect aș vrea să spun foarte clar: acesta este un subiect de presă. Dar, întotdeauna un subiect poate să fie tratat corect sau poate să fie tratat mârșav. Un subiect poate să fie tratat complet sau poate să fie tratat unidirecțional. Poate să fie un subiect interesant să spui toate aceste lucruri și să le prezinți corect până la capăt, dacă nu ai o agendă politică, dacă nu ai un interes de a încerca să manipulezi și să pui un pic de îndoială în toată rețetă care o mănâncă milioane și milioane de oameni”.
Cu toate astea, jurnalista Maria Andrieș, autoarea articolelor despre adopția făcută de Viorica Dăncilă în ianuarie 1990, a declarat pentru Paginademedia.ro că unul dintre argumentele publicării materialului a fost că ”îi adaugă o altă dimensiune, un adevăr uman premierului”. Aceasta a mai susținut că ”e normal ca oamenii să știe care e starea lor (n.r. – a conducătorilor) de sănătate, din ce bani își cumpără o mașină și dacă atunci când înfiază un copil, un gest admirabil, a fost legal”.
”Dar subiectul, de fapt, și de aceea l-am și redactat astfel, este unul dur: copiii noștri sunt prost hrăniți, prost educați, se zbat în nevoi. Asta e problema”, a mai afirmat Maria Andrieș.
LIVE. Povestea articolului cu băiatul înfiat de premierul Viorica Dăncilă.Cum a apărut ideea articolului? Cum s-a făcut documentarea? Care au fost problemele? Cum s-a luat, în redacție, decizia publicării acestui material?Maria Catalina Andries, ziarista care a documentat articolele publicate în Libertatea, în dialor cu Petrisor Obae, editorul Paginademedia.ro
Gepostet von Pagina de Media am Dienstag, 22. Januar 2019
Publicația în cauză a explicat, de asemenea, de ce consideră că informațiile publicate sunt de interes public. Cu acest prilej, Libertatea a afirmat și că Viorica Dăncilă a fost contactată prin două surse oficiale, însă n-a mai venit niciun răspuns. Citiți mai jos argumentele jurnaliștilor:
Cum Victor știe deja de ani de zile, din familie și de la școală, despre adopția lui, avem câteva argumente pentru care considerăm că publicarea informațiilor e necesară:
1. Atâta vreme cât un om politic e dator să explice până și cumpărarea unei mașini, cum să nu fie de interes public ca un prim-ministru să demonstreze deplina legalitate a felului în care a adoptat un
2. Nu e o discuție despre chestiuni intime, precum boală, credință religioasă sau alte date intime ale unei persoane, ci despre un fapt legal asupra căruia, conform legii, se pronunță un tribunal, căci în tribunal se decid astăzi adopțiile.
3. În general, oamenii politici au o imagine proastă, iar despre Viorica Dăncilă s-a vorbit ca despre un personaj unidimensional. Actul înfierii oferă oamenilor informații despre o altă latură, necunoscută, a personalității sale. Tocmai de aceea prim-ministrul României e dator să explice, cu documente, legalitatea adopției fiului său, deja nu mai e nici un secret, familiile au vorbit, și pentru ca să permită dispariția oricărei suspiciuni legale, care poate altera generozitatea gestului.
4. Nu în ultimul rând, adopția lui Victor Dăncilă poate fi un moment de reflecție asupra situației grele a copiilor din România, dintre care aproape jumătate sunt împovărați de sărăcie.
Iar când copiii României rămân în nevoie și fără educație în primii ani de viață, mediul le influențează covârșitor și pentru totdeauna destinul.
Articole asemănătoare
Ucraina a introdus o lege prin care legalizează criptomonedele
Telegram depășește WhatsApp. A devenit cea mai populară aplicație de mesagerie din Rusia
Jurnalist AP, pe lista neagră a rușilor: „Am fost ultimii jurnaliști din Mariupol. Acum nu mai există niciunul”
După ce răspândirea fake news a fost permisă pe Facebook, Zuckerberg are o întâlnire secretă la Casa Albă
Un fost șef de la Twitter acuză compania că l-a concediat pentru a evita reglementările