Vă amintiți de conspirația Pizzagate? Și Elon Musk
La ani de zile după ce conspirația Pizzagate a evoluat în teoria fundației QAnon, Elon Musk și-a amintit că aceasta există, promovând-o pe platforma sa de socializare, X.
Mai exact, un alt utilizator a încercat să facă legătura între fondatorul Media Matters – organizația de supraveghere a presei progresiste care a identificat săptămâna trecută reclame pentru branduri importante care au rulat alături de conținut pro-nazist pe X – și proprietarul „restaurantului Pizzagate”, la care Musk a răspuns cu „Ciudat”, conform CNN.
Ei bine, această reacție a contribuit cu siguranță la readucerea teoriei Pizzagate în lumina reflectoarelor, deoarece proprietarul platformei cunoscute anterior sub numele de Twitter are 160 de milioane de urmăritori.
Pizzagate? Dar antisemitism?
Dar dacă credeți că Musk a gafat doar o singură dată în ultimele două săptămâni, vă înșelați. Săptămâna trecută, a fost de acord cu o postare antisemită pe platforma sa de socializare X.
Postarea în cauză susținea că comunitățile evreiești împing „ura împotriva albilor”: „Comunitățile evreiești (sic) au împins exact tipul de ură dialectică împotriva albilor pe care pretind că vor ca oamenii să nu o mai folosească împotriva lor”.
În replică, Musk a spus: „Ați spus adevărul real”.
Și pentru că o mare putere vine la pachet cu o mare responsabilitate, prin susținerea acestei idei, Musk a atras asupra sa o mulțime de critici, inclusiv din partea Casei Albe. Mai mult, vineri, cel puțin o jumătate de duzină de agenți de publicitate importanți, inclusiv giganții media Disney, Paramount și NBCUniversal, și-au întrerupt cheltuielile pentru X.
Ce este Pizzagate
În 2015, în timpul campaniei pentru alegerile prezindențiale din SUA, pizzeria Comet a ajuns în atenția publicului din întreaga lume – nu pentru serviciile extraordinare pe care le oferea, ci pentru că ar fi fost în mijlocul unei afaceri ce implica traficul de minori.
Însă povestea a avut, încă de la început, multe hibe – printre care și afirmațiile false făcute de un utilizator de Twitter, care susținea că poliția din New York a descoperit un grup de pedofili în Partidul Democrat.
citiți și: Teoriile conspiraționiste despre traficul de copii au isterizat internetul: despre ambulanța neagră, Pizzagate și QAnon
Ulterior, pentru a susține aceste afirmații, WikiLeaks a dezvăluit câteva mail-uri aparținându-i șefului de campanie al lui Hillary Clinton, John Podesta – victimă a unui atac cibernetic. În ciuda faptului că nu conțineau vreo mențiune asupra săvârșirii unor fapte atât de grave precum traficul de carne vie, adepții teoriei Pizzagate au susținut că erau folosite cuvinte-cod pentru a face referire la pedofilie.
Deși la început părea a fi o altă speculație exagerată, scandalul a ajuns să fie o problemă majoră pentru părțile vizate. Localul Comet a fost atacat de către un bărbat înarmat care, ulterior, le-a spus polițiștilor că dorea să ”auto-investigheze” clădirea și să salveze copiii; patronul și angajații localului au fost amenințați și hărțuiți de către adepții conspirației, în timp ce alte localuri din apropiere, fără legătură cu conspirația, au fost vandalizate. Să nu mai vorbim de ura generată împotriva candidatei Hillary Clinton, acuzată că ar fi ajutat la mușamalizarea infracțiunilor.
Articole asemănătoare
PASTILA DE (DEZ)INFORMARE: Războiul Hamas-Israel alimentează un val de dezinformări
România este total nepregătită să facă față panicii
Cum spune ChatGPT că poate combate răspândirea dezinformării
Influencerii Chinei și cum încearcă aceștia să schimbe realitatea din Xinjiang
Cât de importantă e prezența instituțiilor publice pe social media?