Utilizatorii X nu mai pot raporta dezinformări cu caracter politic

Au apărut noi îngrijorări cu privire la modul în care politicile lui Elon Musk privind X, fostul Twitter, vor influența alegerile. Platforma de socializare tocmai a dezactivat o funcție care le permitea utilizatorilor să raporteze dezinformări despre alegeri.

Anunțul a fost făcut de o organizație de cercetare din Australia, Reset.Tech, potrivit Reuters.

Deși UE nu va fi afectată atât de mult, întrucât funcția este încă disponibilă în toate țările din Uniune -, categoria politică din meniul X a fost eliminată peste tot în restul lumii. Uniunea Europeană este o excepție, cel mai probabil, datorită limitelor pe care le-a impus platformelor de-a lungul timpului.

Utilizatorii din întreaga lume ar putea în continuare să raporteze postări la X pentru o serie de alte teme, cum ar fi promovarea violenței sau discursul instigator la ură. Cu toate acestea, decizia companiei lui Elon Musk de a elimina această funcție trezește îngrijorări cu privire la potențiala utilizare a dezinformării în viitoarele alegeri din diverse țări – inclusiv din Statele Unite ale Americii. Într-o era în care alegerile electorale ale votanților pot fi ușor influențate prin campanii de dezinformare, alegerea X pare a fi una mai degrabă iresponsabilă.

Ce spun cercetătorii

Reset.Tech Australia a trimis o scrisoare directorului general al X pentru Australia, Angus Keene, în care l-a avertizat cu privire la posibilele consecințe ale acestei decizii.

„Este extrem de îngrijorător faptul că australienii ar pierde capacitatea de a raporta dezinformări grave la câteva săptămâni distanță de un referendum important”, se arată în scrisoarea care a fost publicată online.

În plus, Alice Dawkins, director executiv al Reset.Tech Australia, a declarat: „Ar fi util să înțelegem de ce X a dat aparent înapoi în ceea ce privește angajamentele lor de a atenua tipul de dezinformare gravă care s-a tradus printr-o instabilitate politică reală în SUA, mai ales în ajunul «anului de vârf» al alegerilor la nivel global”.

În trecut, aceeași companie de cercetare a descoperit că X nu a reușit să elimine sau să eticheteze o singură postare care să conțină dezinformări despre referendumul australian pe o perioadă de trei săptămâni.

Această decizie este îngrijorătoare, deoarece Australia se pregătește pentru un referendum major pe 14 octombrie. Comisia Electorală Australiană (AEC), care va supraveghea referendumul, a declarat că răspândirea dezinformării electorale este cea mai gravă pe care a văzut-o vreodată. Cu toate acestea, AEC are în continuare capacitatea de a raporta dezinformarea politică direct la X.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *