Următoarea oprire, Schengen? Ce spune presa internațională despre aderarea României
România, alături de Croația și Bulgaria, pare să fie încă în beznă în ceea ce privește viitorul lor în Schengen. În ceea ce privește țara noastră, doar Austria își mai exprimă îngrijorarea cu privire la integrarea noastră și a Bulgariei în zona de liberă circulație. Motivul oficial este că România are o problemă la graniță, unde mulți imigranți trec mai departe în statele UE. Între timp, Olanda are o problemă doar cu vecinii bulgari, de când a fost ridicat MCV-ul nostru.
Doar o zi ne desparte de votul din Comisia Europeană și nu putem decât să ne imaginăm cum se poartă discuțiile la nivel diplomatic (după cum vom vedea mai jos, Bulgaria a ales să folosească cuvinte grele la adresa celor două țări care i se opun).
Presa internațională este și ea interesată de rezultatul votului din 8 decembrie: avem mai jos patru articole despre viitorul în Schengen al României, Bulgariei și Croației.
Euractiv: Bulgaria amenință Olanda și Austria cu contramăsuri pentru Schengen
Euractiv relatează că premierul interimar bulgar a luat în calcul contramăsuri în cazul în care Țările de Jos și Austria se vor opune prin veto aderării sale la Schengen. Galab Donev a mai adăugat că „bunul simț ar putea prevala” în zilele rămase până la votul crucial.
Cu toate acestea, prim-ministrul bulgar nu a precizat care vor fi aceste măsuri, dar a spus că „noastră este că nu va trebui să facem acest lucru”.
O posibilitate ar putea fi blocarea candidaturii lui Hans Leijtens la șefia Frontex, după cum susțin unele surse.
„Bulgaria nu a renunțat la Schengen. Mai avem trei zile la dispoziție”, a declarat premierul Donev.
Die Presse: O „problemă Schengen” înscenată
Analiza semnată de Judith Kohlenberger și Daniela Pisoiu semnalează faptul că motivele invocate de Austria în ceea ce privește dezacordul asupra României nu sunt reale, criticând în termeni duri deciziile guvernului de la Viena.
„Extinderea spațiului Schengen nu este ca un comerț cu animale. Ar trebui să știe acest lucru și guvernul austriac”, se arată la începutul editorialului.
„Și apoi ar exista în continuare o intrare fără vize în Serbia, de exemplu pentru cetățenii indieni. Faptul că aceștia fac un ocol considerabil prin Bulgaria pentru a ajunge în UE pare mai degrabă discutabil. Pentru mulți, calea duce din Serbia direct în Ungaria – și acolo, după cum se știe, se face semn pe scară largă către Austria. Spre deosebire de Bulgaria și România, însă, Ungaria nu a fost până acum criticată public de guvernul austriac, dimpotrivă”, se mai arată în articol.
EXTRA: HotNews a stat de vorbă mai mult cu Daniela Pisoiu, cercetător senior la Institutul Austriac pentru Afaceri Internaționale și semnatara articolului din Die Presse. Articolul este disponibil aici.
Euronews: Perspective slabe pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen înainte de votul cheie de la Bruxelles
Publicația online Euronews analizează perspectivele șanselor României și Bulgariei de a intra în zona fără pașapoarte, menționând că aceste două țări ar putea să nu fie acceptate anul acesta. Motivele sunt imigrația ilegală, situația statului de drept și lupta împotriva corupției.
Acesta notează că au existat tensiuni între liderii celor două țări, în special între premierul olandez și președintele bulgar, care a răbufnit pe rețelele de socializare după ce Rutte a declarat că țara sa încă mai are preocupări cu privire la situația statului de drept din Bulgaria și la lupta împotriva corupției și a pus la îndoială capacitatea Bulgariei de a-și supraveghea frontierele externe. Liderul olandez a lăsat să se înțeleagă că, pentru 50 de euro, oricine ar putea trece granița bulgară.
„Recent, trei polițiști bulgari au fost uciși, protejând frontiera externă (europeană). Astăzi, premierul Mark Rutte a sugerat în mod inacceptabil că cineva ar putea trece această frontieră pentru 50 de euro. În loc să primească solidaritate europeană, Bulgaria primește cinism!”, a scris Radev pe Twitter.
Totuși, Euronews notează că „diplomații spun că o concluzie negativă nu ar trebui să fie luată ca sigură și că pozițiile ar putea fi schimbate înainte de votul cheie de joi, în ciuda comentariilor oficiale”.
Articole asemănătoare
Musk va putea folosi acuzațiile whistleblower-ului, dar procesul Twitter nu va fi amânat
Mai au românii încredere în Uniunea Europeană?
O a doua publicație va face fact checking în România pentru Facebook și Instagram
Facebook a eliminat patru campanii de dezinformare, provenite din Iran și Rusia
NYTimes: SUA cred că ucrainenii au fost în spatele asasinării fiicei lui Dughin, în Rusia