Jurnaliștii străini care prezintă consecințele inundațiilor din China s-au confruntat cu ostilități din partea localnicilor
Jurnaliștii străini care prezintă publicului internațional urmările furtunilor din China au fost întâmpinați cu ostilități de către localnici.
Victime ale atacurilor cetățenilor chinezi au fost reporteri ai publicațiilor Los Angeles Times și Deutsche Welle, care au fost filmați și acuzați că răspândesc zvonuri calomniatoare despre China. Au fost vizați și alți jurnaliști, în mod special cei ai BBC, conform The Guardian.
„Au existat mulți alți oameni în Zhengzhou și în zonele din jur afectate, care erau deschiși și chiar dornici să vorbească despre distrugerea și dificultățile cu care se confruntă. Dar mulțimea asta părea foarte supărată și dornică să alunge străinii”, a postat jurnalista Alice Su pe Twitter.
Mathias Boelinger, corespondentul DW, a povestit tot într-o postare Twitter că a fost împins și acuzat pentru că a „mânjit China”, însă crede că mulțimea nervoasă l-a confundat cu colegul său de la BBC, Robin Brant.
„Ceea ce nu știam în acel moment a fost că o vânătoare de oameni a început după [Brant]. Există o campanie vicioasă împotriva BBC News în cercurile naționaliste și mass-media de stat”, a explicat Boelinger. Un alt corespondent al BBC în regiune a afirmat, la rândul său, că acțiunea părea mai repede o campanie de discreditare a instituției britanice de presă.
Jurnaliștii, victime ale curentului naționalist
Naționalismul este una dintre uneltele politice folosite de Partidul Comunist Chinez în guvernare, introdusă de Mao Zedong după preluarea puterii. Însă în ultimii ani, curentul s-a îndreptat către jurnaliștii străini, pe care propaganda Beijingului îi consideră vinovați pentru periclitarea imaginii Chinei.
În ultimul an și jumătate, doi jurnaliști care lucrau pentru instituții media străine au fost arestați sub legea draconică a securității naționale, în timp ce 16 jurnaliști americani au fost expulzați. Alți patru jurnaliști, unul de la BBC și alți doi australieni, au fost forțați să părăsească teritoriul chinez.
The Guardian scrie că au fost distribuite pe rețeaua Webo informații personale ale jurnaliștilor străini, în timp ce unii utilizatori au cerut deportarea jurnaliștilor, printre care Boelinger și Su. Liga Tineretului Comunist, o filială a Partidului Comunist Chinez, a cerut public ca Brant să fie urmărit și locația sa să fie raportată.
Articole asemănătoare
Navalnîi: Doar 46 dintre cei mai bogați 200 de ruși au fost sancționați “Nu mi se pare un război total împotriva oligarhilor“
Directorul FBI atrage atenția cu privire la pericolul unei interferențe ruse în alegerile din SUA
O jurnalistă din Iran vorbește din închisoare despre cum a fost agresată sexual
Rusia amenință că îl va hrăni forțat pe Aleksei Navalnîi, dacă acesta nu renunță la greva foamei
România, printre codașii Europei la educația media – ”vaccinul” care oferă rezistență împotriva fake news