Un înalt oficial filipinez, acuzat că ar fi ordonat asasinarea unui cunoscut jurnalist
Cazul uciderii unui proeminent jurnalist de radio din Filipine, Percival Mabasa, a stârnit indignare internațională – dar cazul este departe de a se fi încheiat. Recent, un oficial de rang înalt și adjunctul său au fost acuzați că au ordonat asasinatul.
Poliția a depus plângeri pentru crimă împotriva directorului general al Biroului de Corecție, Gerald Bantag, și a adjunctului său, ofițerul de securitate Ricardo Zulueta. Autoritățile cred că aceștia au angajat un bărbat înarmat, care deja se predase, pentru a-l ucide pe jurnalist, conform France24.
„Va fi, probabil, cel mai înalt oficial al acestei țări acuzat vreodată de un caz de o asemenea gravitate”, a declarat secretarul Justiției, Crispin Remulla. Batang a fost suspendat.
Omorât pentru că și-a făcut meseria
Percival Mabasa, cunoscut publicului și sub numele de Percy Lapid, a fost ucis în vehiculul său, în timp ce se îndrepta spre studio, pe 3 octombrie.
Motivul, potrivit oficialilor care se ocupă de acest caz, este legat de activitatea jurnaliștilor. Cele două persoane au comandat uciderea acestuia pentru că „a continuat să expună problemele [lui Bantag] în emisiunea sa”.
Atacatorul s-a predat poliției în urmă cu mai bine de o lună, după ce au fost făcute publice imagini cu fața sa. Mai mult, el a primit ordinul de ucidere de la un deținut care a fost ucis mai târziu la ordinul lui Bantag și Zulueta de către propria bandă, cu o pungă de plastic.
Potrivit unui oficial de la Biroul Național de Investigații din Filipine, ancheta privind această crimă a scos la iveală „instituționalizarea unei organizații criminale în cadrul guvernului”.
„Acest lucru va fi cauza multor reforme în cadrul guvernului și a consolidării mecanismelor actuale pentru a se asigura că nimic de această natură nu se va mai întâmpla”, a declarat acesta, descriind-o drept un „război împotriva impunității”.
Jurnalismul, o meserie periculoasă în Filipine
Filipine nu este cea mai sigură țară pentru jurnaliști, fiind catalogată drept una dintre cele mai periculoase țări din lume, în această privință.
De la preluarea mandatului de către Ferdinand Marcos, după Rodrigo Duterte, uciderea lui Percival Mabasa este al doilea caz de asasinare a unui jurnalist. Cu toate acestea, astfel de crime au loc în mod rar în capitala Manila.
„Filipine este una dintre cele mai mortale țări din lume pentru jurnaliști – după cum s-a văzut cel mai șocant când 32 de reporteri au fost masacrați în provincia sudică Maguindanao în 2009 – iar impunitatea pentru aceste crime este aproape totală. În încercarea de a aborda această problemă, guvernul a înființat în 2016 un grup operativ prezidențial pentru securitatea mass-media, însă acest organism interministerial s-a dovedit incapabil să stopeze cercul vicios al violenței împotriva jurnaliștilor. La nivel regional, mulți jurnaliști sunt ținta unor amenințări și procese, în timp ce femeile jurnaliste sunt supuse unor amenințări specifice de gen – amenințări cu violul, hărțuire cibernetică, divulgarea de detalii personale și așa mai departe”, scrie RSF.
Articole asemănătoare
Congresul SUA vrea introducerea unui cod de negociere media, Facebook și Google se opun
Cât de periculoasă e dezinformarea privind COVID-19: sute de persoane au murit din cauza informațiilor false
Conflictul dintre Rusia și Ucraina din Marea Azov, precedat de dezinformări de la Kremlin
Știa Guvernul că vine pesta porcină? Fiul lui Dragnea a scăpat de 10.000 de porci înainte de molimă
Apple vrea să stea departe de metaverse