Un corespondent Europa Liberă în Rusia, atacat în fața locuinței sale. Motivul ar fi o investigație mai veche

Jurnalistul Andrey Afanasyev, corespondent al Europa Liberă în Rusia și colaborator al unui cont local de Instagram de activism, se afla în fața casei sale atunci când cineva l-a lovit pe la spate. Atacatorii, trei la număr, au fugit zece minute mai târziu, când au văzut un trecător. Însă incidentul nu pare a fi un atac la întâmplare, acesta fiind vizat din cauza investigațiilor pe care le-a desfășurat.

Într-un interviu telefonic acordat Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, corespondentul RFE a povestit atacul petrecut în seara zilei de 9 iunie. Acesta își amintește că trei bărbați au fost implicați – unul dintre ei folosind o țeavă pentru a-l lovi, restul folosind pumnii și picioarele.

Afanasyev povestește că a ajuns singur la spitalul din orașul său, după ce polițiștii nu au venit la fața locului. Ulterior, s-a dus la un alt spital pentru a primi un raport cu privire la rănile cauzate: nas spart, precum și vânătăi extinse pe brațe și picioare. În plus, acesta și-ar fi pierdut temporar vederea în ochiul stâng, dar și-a revenit.

Atacul pare motivat de activitatea sa ca și jurnalist, întrucât agresorii i-au spus să „scrie mai puțin despre oameni cumsecade”. Corespondetul susține că suspectează că ar fi vorba despre un material publicat anterior pe contul de Instagram Antirating privind fondatorul unui club de luptă aflat în curs de anchetă, un membru de rang înalt al partidului politic de guvernare Rusia Unită. Afanasyev a spus CPJ că și-a auzit atacatorii cum spuneau că trebuie să-i scrie lui ”Domik”, o poreclă pentru Andrey Domashenkin, oficialul menționat în acel post.

Mai mult decât atât, cei trei bărbați i-au spus că s-a vândut Statelor Unite ale Americii, făcând referire la modul de finanțare al Europa Liberă, asigurat de Congresul american.

CPJ a solicitat o anchetă imediată asupra atacului: „Autoritățile ruse ar trebui să investigheze imediat atacul violent asupra jurnalistului independent RFE / RL Andrei Afanasyev și să se asigure că autorii sunt găsiți și trimiși la răspundere”, a declarat Gulnoza Said, coordonatorul programului CPJ pentru Europa și Asia Centrală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *