Un alt jurnalist din Mexic a fost ținta unui atac armat. Mașina sa i-a salvat viața
Renumitul jurnalist mexican Ciro Gomez Leyva ar fi putut fi cel de-al 14-lea lucrător media ucis în acest an în interiorul țării, după ce a fost ținta unui atac armat. Din fericirea, el a reușit să scape și să își spună povestea pe contul de Twitter, deschizând din nou subiectul atacurilor împotriva jurnaliștilor.
Potrivit unei postări pe rețelele de socializare pe care Gomez Leyva a făcut-o în dimineața următoare, el se îndrepta spre casă atunci când două persoane pe o motocicletă au tras în direcția sa: „La două sute de metri de casa mea, două persoane pe o motocicletă au tras în mine, aparent cu intenția clară de a mă ucide”.
Dacă nu ar fi fost mașina sa, care este un SUV blindat, probabil că acum ar fi fost rănit sau, mai rău, mort. Imaginile pe care le-a împărtășit pe rețelele de socializare arată că gloanțele nu au reușit să pătrundă prin geamurile mașinii.
Cea mai mortală țară pentru lucrătorii din mass-media
Incidentul a fost raportat la poliție, dar aduce din nou în discuție un subiect îngrijorător în Mexic: atacurile mortale împotriva jurnaliștilor. De la venirea la putere a lui Andrés Manuel López Obrador, violența împotriva lucrătorilor din mass-media a crescut cu 85%. În primii trei ani de mandat, au fost uciși 42 de jurnaliști – față de 45 de jurnaliști uciși pe parcursul întregului mandat de șase ani al ultimului președinte, Enrique Peña Nieto.
Numai în acest an, 13 jurnaliști au fost uciși în această țară până în prezent, ceea ce reprezintă 20% din totalul cazurilor din întreaga lume. Mexicul este acum cea mai mortală țară pentru reporteri în afara zonelor de război.
Violența împotriva lucrătorilor din mass-media este frecvent asociată cu crima organizată, jurnaliștii fiind vizați pentru activitatea lor în ceea ce privește modul în care operează cartelurile și implicarea lor în politică. Cu toate acestea, sistemul și autoritățile încurajează acest tip de comportament mortal prin faptul că nu tratează cazurile cu atenția necesară și nu iau măsuri de protecție a lucrătorilor din mass-media.
Ciro Gomez Leyva este unul dintre cei norocoși, care și-a permis să își blindeze mașina. Dar jurnaliștii nu ar trebui să își facă griji pentru viața lor, mai ales într-o țară care nu este în război.
Articole asemănătoare
SCANDALOS: cum mușamalizează site-ul Guvernului RUȘINEA suferită de România la Strasbourg! EXCLUSIV
Jurnalist AP, pe lista neagră a rușilor: „Am fost ultimii jurnaliști din Mariupol. Acum nu mai există niciunul”
Ringier continuă seria de schimbări: Tolontan pleacă de la Libertatea. 20% din angajați vor fi dați afară
Social media, arma mortală în războiul informațional modern EXCLUSIV
Ziua în care al treilea om în stat a invitat o jurnalistă în baie EXCLUSIV