Ultima încercare a Rusiei de a interfera in alegerile Marii Britanii ar fi avut succes
După o aparentă spargere a unui dosar NHS confiscat de către Partidul Laburist în timpul ultimei elecții, miniștrii Marii Britanii nu se mai pot lăuda că n-au fost niciodată afectați de dezinformarea răspândită de guvernul rus.
Acest succes al Rusiei în distorționarea procesului politic englez vine după trei ani în care guvernul Marii Britanii a refuzat să adreseze public amenințarea Kremlinului, declară theguardian.com
Anunțul vine în urma unei investigații condusă de Serviciile de Securitate asupra presupusei spargeri a celor 451 de pagini de emailuri de pe contul personal al unui consilier special.
Boris Johnson și precedesorul său, Theresa May, s-au dovedid șovăitori în a discuta dezinformarea Kremlinului, Johnson chiar refuzănd publicarea unui raport al infiltrației Rusiei înainte de alegeri.
Versiuni ale declarației ”niciun exemplu de reușită” erau des folosite în a lupta împotriva afirmațiilor legate de interferența Rusiei în referendumul Brexit, spre nemulțumirea celor care susțin că o anchetă este necesara.
Oficialii susțin că Guvernul era hotarât să păstreze intactă integritatea procesului politic al Marii Britanii, iar strategia Rusiei de a răspândi ”dezinformare și informații false”, obicei apărut în timpul alegerilor SUA din 2016, devine un fenomen global.
Oficiul Străin a declarat că o firmă de spionaj rusească a inițiat o serie de atacuri în Georgia pentru a-i submina suveranitatea și a crea disconfort în viețile cetățenilor.
În ciuda dovezilor implicării Rusiei, miniștrii ezită să discute acest subiect, iar recunoașterea spargerilor dosarului NHS a fost aproape inexistentă, fiind prima dată adresată de sursa citată.
Mailurile au fost diseminate online pe Reddit cu titlul ”Marea Britanie practic stă în genunchi pentru a obține o înțelegerea cu SUA”. În urma unei investigații Reddit, s-a constatat că o parte a acestei campanii a originat din Rusia.
Articole asemănătoare
Rusia susține că vaccinul britanic anti-COVID îi va transforma pe oameni în maimuțe
Parteneriatul dintre Microsoft și OpenAI, examinat de UE din perspectiva legii antitrust
Jurnalista Sabina Fati va conduce redacţia Radio Europa Liberă din România
Noua Zeelandă impune noi sancțiuni asupra celor care propagă dezinformări pro-rusești
Oamenii petrec mai puțin timp uitându-se la titlurile știrilor false decât la ale celor reale