UE vrea ca platformele de streaming muzical să plătească artiștii mai bine
Parlamentul European vrea ca industria de streaming de muzică să recompenseze cinstit artiștii, în special cei care nu aparțin unor case de producții mari sau nu sunt foarte populari. Europarlamentarii sunt de părere că banii din industrie sunt împărțiți inechitabil, iar algoritmii platformelor de muzică nu sunt suficient de transparenți.
Inițiativa Parlamentului European cere Comisiei să ia în considerare această problemă și să vină cu o soluție legislativă, care să corecteze situația. Dincolo de faptul că mulți artiști nu primesc banii pe care i-ar merita, servicii precum Spotify au un algoritm ce trebuie transparentizat. Îngrijorarea este că sistemul de recomandare ar putea favoriza artiștii deja populari, iar aceștia să continue să primească tot mai mulți bani, în timp ce muzicienii mai mici sunt ascunși.
În plus, conținutul muzical generat de inteligența artificială ar trebuie marcat ca atare, iar platformele de streaming să combată „fenomenul deepfakes (care utilizează identitățile, vocile și asemănările autorilor fără consimțământul acestora)”.
„Diversitatea culturală și garantarea faptului că autorii sunt creditați și plătiți în mod echitabil a fost întotdeauna prioritatea noastră; de aceea, solicităm norme care să asigure că algoritmii și instrumentele de recomandare utilizate de serviciile de streaming muzical sunt transparente, precum și în utilizarea instrumentelor de inteligență artificială, plasând autorii europeni în prim-plan”, a declarat raportorul inițiativei PE, Ibán García del Blanco în declarația de presă.
Europarlamentarii vor ca diversitatea să fie mult mai promovată decât acum – fie că e vorba de stiluri muzicale sau de limbă – tocmai pentru a schimba peisajul dezechilibrat de acum, unde doar artiștii populari și marile case de producții beneficiază de expunere.
Rezoluția votată de Parlamentul European nu are putere legislativă, ci este o măsură prin care oficialii acceptă realitatea acestei probleme și solicită Comisiei să propună un set de norme, care să reglementeze situația. Chiar dacă rezoluția și-ar continua drumul mai departe, ar dura ani de zile până o posibilă lege ar intra în vigoare.
Articole asemănătoare
Echo chambers s-ar putea să nu fie în spatele polarizării de pe social media
Rusia este în continuare cel mai mare producător de dezinformare de pe Facebook
Editiadedimineata.ro | STUDIU: Persoanele infectate pentru a doua oară cu COVID-19 nu au mai răspândit virusul
Fondatorul WikiLeaks, scos afară din Ambasada Ecuadorului și apoi arestat
Conturile de WhatsApp a cel puțin șapte jurnaliști din Fâșia Gaza au fost blocate. Motivul este neclar