UE va reglementa programele de inteligență artificială precum ChatGPT
Uniunea Europeană lucrează la un set de legi menite să reglementeze inteligența artificială. Normele blocului comunitar vor încerca să se adreseze principalelor îngrijorări cu privire la această tehnologie și nu vor fi prezentate decât după ce Comisia, Consiliul și Parlamentul European vor cădea de acord asupra formei finale a pachetului legislativ.
Anul trecut, UE –prin vocea comisarului pentru piața internă Thierry Breton– avansa un set de valori în domeniul digital pe care oficialii europeni speră să-l ridice la nivelul de standard global. Inteligența artificială și reglementarea ei se numără printre principiile enunțate de Uniune, iar popularitatea CharGPT a întărit poziția legiuitorilor europeni.
„După cum a arătat ChatGPT, tehnologiile de inteligență artificială pot oferi mari oportunități pentru întreprinderi și cetățeni, dar pot prezenta și riscuri. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de un cadru de reglementare solid pentru a asigura o IA de încredere bazată pe date de înaltă calitate”, a declarat Breton pentru Reuters.
Comisarul european a amintit și de importanța transparenței când vine vorba de folosirea programelor AI pentru a combate posibile riscuri de dezinformare.
Mediastandard a încercat un experiment cu ChatGPT, pe care l-am pus să genereze o știre falsă, însă a refuzat. Compania din spatele acestui program, OpenAI, a luat în considerare această folosire abuzivă, însă generarea unei informații false nu este complet imposibilă. Un experiment derulat de Poynter Institute arată că ChatGPT a generat fără probleme un site fals de știri: de la codul HTML al site-ului și până la descrierea jurnaliștilor care lucrează acolo, programul a scris totul.
Sisteme de „mare risc”
ChatGPT, dar și alte programe de inteligență artificială sunt considerate de UE ca fiind sisteme de „mare risc” pentru că pot fi folosite într-o gamă variată de domenii și sarcini, unele care pot afecta activitatea umană. Conform Reuters, Breton vrea ca Uniunea Europeană să lucreze îndeaproape cu dezvoltatorii acestor sisteme pentru a se asigura că munca lor nu contravine legilor AI, care urmează a fi prezentate.
Bineînțeles, acest lucru nu este pe placul companiilor din domeniul inteligenței artificiale, care se tem să fie etichetate ca fiind de „mare risc”, tocmai pentru că vor fi supuse unor reglementări mai dure decât ceilalți.
Discuțiile în cadrul instituțiilor europene continuă și, la acest moment, e greu de estimat când ar putea fi gata. Thierry Breton spune că Uniunea se va asigura că legea va acoperi principalele îngrijorări (atât ale societății, cât și a dezvoltatorilor) și va căuta să transforme programele de inteligență artificială să livreze și să preia informații din surse credibile.
Articole asemănătoare
Rusia acuză Bulgaria că mașina care a explodat pe podul din Crimeea venea din statul NATO
Propagandă rusă încearcă să discrediteze investigațiile Bellingcat prin articole fără logică
O epidemie de fake news privind coronavirusul invadează WhatsApp
Armata israeliană ordonă închiderea biroului Al Jazeera din Cisiordania ocupată
Grupul de Comunicare Strategică a revenit asupra deciziei de a nu mai comunica cazurile de COVID-19 pe județe