Ucraina, între libertatea presei și identitatea națională: toată presa scrisă trebuie publicată în limba oficială
O lege care obligă toată presa scrisă din Ucraina să publice în limba oficială a țării a intrat în vigoare duminică, 16 ianuarie. Proiectul, adoptat în 2019 înainte de plecarea lui Petro Poroșenko de la putere, a împărțit opinia publică din Ucraina.
Deși publicarea în alte limbi (inclusiv rusă) a ziarelor și revistelor nu e interzisă, legea stipulează că trebuie publicată și o versiune ucraineană paralelă, de aceeași amploare și circulație, începând de la mijlocul lunii mai. Mai mult, versiunea ucraineană trebuie să fie înaintea traducerii, conform RFE.
Legea privind limba de stat a Ucrainei a stârnit dezbateri intense cu privire la impactul pe care aceasta îl va avea asupra peisajului mediatic. Susținătorii legislației afirmă că, astfel, identitatea națională va fi întărită, în timp ce criticii susțin că nu este o opțiune profitabilă pentru piața de print – și așa în scădere. Mai mult, măsura îi va face pe publicul vorbitor de rusă să nu se simtă reprezentanți destul, dat fiind faptul că rusa este limba nativă a aproximativ 30% din populația țării.
Nu este prima astfel de măsură pe care Ucraina o adoptă – alte forme media, precum radioul și televiziunea, fiind sub reglementară lingvistică strictă de mai mulți ani – însă intrarea sa în vigoare coincide cu un nou val de tensiuni între Kiev și Moscova.
Articole asemănătoare
Marile companii își fac intenționat produsele incompatibile. Ce se poate face?
Reuters își încheie parteneriatul cu agenția de presă TASS
Redacțiile din România iau primele măsuri pentru a preveni răspândirea coronavirusului
CULMEA înșelăciunilor online – vrăji, descântece, rugăciuni și ”slujbe” prin… e-mail, chat și SMS! EXCLUSIV
Amplitudinea Facebook: deși numărul utilizatorilor continuă să crească, timpul petrecut pe platformă a scăzut