
Ucraina acuză Rusia de torturarea jurnalistei Viktoriia Roshchyna în captivitate
Trupul jurnalistei ucrainene Viktoriia Roshchyna a fost recuperat din Rusia și adus în țara sa natală în februarie. Acum, autoritățile dezvăluie că pe corpul ei au fost găsite semne de tortură.
Ministrul adjunct de interne Leonid Tymchenko a declarat că „a fost identificată prin teste ADN”. În plus, starea corpului jurnalistei a făcut imposibilă determinarea cauzei exacte a morții, potrivit lui Iurii Belousov, șeful departamentului pentru crime de război din cadrul Parchetului General, relatează The Kyiv Independent.
Ceea ce autoritățile au putut spune, totuși, a fost că jurnalistul prezenta numeroase semne de tortură și maltratare.
Jurnalista, prizonieră în închisori rusești cunoscute pentru tortură
Deși nu există informații oficiale cu privire la tratamentele pe care Viktoriia Roshchyna le-a suferit în ultima perioadă a vieții sale, o investigație realizată de publicația Slidstvo.Info dezvăluia la începutul lunii martie o mică parte din tortura pe care jurnalista a îndurat-o.
Potrivit unui martor anonim din centrul de detenție din Taganrog, unul dintre cele două centre în care se știe că a fost deținută jurnalista, Roshchyna a fost torturată cu șocuri electrice și, după interogatorii, brațele ei aveau tăieturi. Ea a pierdut în greutate și era grav subponderală, cântărind în jur de 30 de kilograme.
Viktoriia Roshchyna a dispărut în august 2023, în timp ce se afla în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, de unde făcea reportaje. Detenția sa a fost confirmată de Moscova un an mai târziu.
Media Initiative for Human Rights a raportat că jurnalista a fost reținută în cel puțin două închisori rusești, ambele cunoscute pentru utilizarea torturii asupra deținuților: colonia penală nr. 77 din Berdiansk, în Ucraina ocupată, și centrul de detenție nr. 2 din Taganrog, în Rusia.
Data decesului ei nu este clară. În timp ce Rusia spune că Roshchyna a murit la 19 septembrie 2024, Ucraina nu a putut confirma acest lucru până pe 10 octombrie 2024.
Pentru a confirma că este vorba despre ea, familia a cerut efectuarea mai multor teste ADN, atât în Ucraina, cât și în străinătate – motiv pentru care au existat contradicții în spațiul public cu privire la sosirea corpului ei în țara natală.
Articole asemănătoare
Un nou serviciu de streaming de tip video-on-demand va fi disponibil începând cu 2022
Consiliul de Supraveghere al Meta recomandă companiei să ia măsuri mai dure împotriva doxxing-ului
Facebook susține fascismul și nici nu-și dă seama. Postările mai multor jurnaliști români, eliminate fără să fie ținut cont de context
Twitter, acuzată că a ajutat Arabia Saudită să comită încălcări ale drepturilor omului
O altă informație clasificată a serviciilor secrete americane a fost dezvăluită pe Discord