Uciderea jurnalistei Al Jazeera Shireen Abu Akleh, investigată de organizații independente
În timp ce Israel și Palestina nu pot să ajungă la un consens privind investigația oficială a modului în care jurnalista Al Jazeera Shireen Abu Akleh a fost ucisă, mai multe organizații independente și-au propus să facă lumină în acest caz.
Printre cei care se implică în stabilirea a ultimelor clipe din viața reporterului se numără și colectivul Bellingcat. Aceștia au analizat probe video și audio colectate pe rețelele de socializare, venite atât de la surse militare palestiniene, cât și israeliene, conform Voice of America.
Bellingcat a urmărit factori precum marcajele de timp, locațiile videoclipurilor, umbrele și o analiză audio criminalistică a focurilor de armă, stabilind astfel că, deși și militanții palestinieni se aflau în zonă, dovezile susțin relatările martorilor potrivit cărora forțele israeliene au ucis-o pe jurnalista Al Jazeera.
„Pe baza a ceea ce am reușit să analizăm, FDI se aflau în cea mai apropiată poziție și aveau cea mai clară linie de vedere către Abu Akleh”, a declarat cercetătorul principal al investigației, Giancarlo Fiorella.
Totuși, Bellingcat afirmă că rezultatele investigației nu sunt 100% sigure fără dovezi fizice precum armele folosite, glonțul care a lovit-o pe Shireen Abu Akleh sau datele GPS ale soldaților israelieni – la care niciuna dintre părți nu dorește să dea acces.
O altă organizație care se implică în cazul jurnalistei Al Jazeera este grupul israelian pentru drepturile omului B’Tselem, care a infirmat varianta înaintată de Israel, conform căreia Abu Akleh ar fi fost ținta unor palestinieni care ar fi confundat-o cu un militar. Un reprezentant al B’Tselem a fost în zona unde jurnalista a fost ucisă și a arătat că locul unde a fost filmat videoul pe care Israel își baza ipoteza se află la 300 de metri de locul unde se afla jurnalista și că între cele două locații se află mai multe alei și pereți.
Israel și Palestina nu se pun de acord
Pentru ca concluziile investigației să fie cât mai precise, glonțul care i-a adus moartea jurnalistei, dar și arma folosită, ar trebui să fie analizate. Însă nici Israel și nici Palestina nu sunt dispuse să ajungă la un compromis.
Israel a cerut o anchetă comună cu Palestina, însă palestinienii refuză să ofere acces la glonț de teama ca rezultatele investigației să nu fie mușamalizate și cer comunității internaționale să se alăture anchetei.
Cele două state sunt prinse într-un război al narațiunilor care îngreunează dialogul și prelungește tensiunile din regiune, perspectiva unor concesii între Palestina și Israel fiind difuză. Cazul lui Shireen Abu Akleh ne arată nu numai cât de periculoasă este meseria de jurnalist, ci și cât de mult este nevoie de diplomație într-o zonă atât de complexă precum Orientul Mijlociu.
Articole asemănătoare
OpenAI interzice folosirea ChatGPT în scopuri politice
EXCLUSIV Ghici, ghicitoarea mea, ce rămâne după „Adevărul despre Dan Barna”? Lucian Mîndruță: Articolul ăsta a împărțit lumea
Dilema postărilor anti-vaccin: a cenzurat Facebook manipulările privind vaccinurile?
Rețelele de socializare nu își asumă responsabilitatea apărării democrației în online
Victorie temporară pentru Julian Assange în procesul împotriva extrădării sale în SUA