Twitter, anchetată de UE pentru scurgerea de date a peste cinci milioane de utilizatori

Twitter va fi anchetată de autoritățile Uniunii Europene pentru o scurgere de date care a afectat peste cinci milioane de utilizatori din întreaga lume, inclusiv din interiorul blocului comunitar. Scurgerea a avut loc înainte de preluare platformei de către Elon Musk, însă pozițiile publice ale miliardarului îngrijorează autoritățile de reglementare.

Comisia pentru Protecția Datelor din Irlanda (DPC), instituția europeană cu jurisdicție în materie de reglementări ale marilor companii din sectorul tech, a decis să deschidă o investigație după ce datele utilizatorilor au devenit disponibile pe internet. Acționând în baza regulamentului GDPR, DPC va putea emite amenzi care se pot ridica pâna la 4% din veniturile anuale ale companiei, dacă Twitter va fi găsită responsabilă.

Se pare că aceste seturi de date conțineau informații cu caracter personal, aparținând la aproximativ 5,4 milioane de utilizatori Twitter din întreaga lume. Aceste seturi de date au fost identificate ca facând legătura între ID-urile Twitter și adresele de e-mail și/sau numerele de telefon ale persoanelor vizate”, a declarat Comisia pentru Protecția Datelor din Irlanda, citată de Bloomberg.

DPC a adăugat că –în urma unor discuții cu reprezentații companiei– mai multe reglementări GDPR au fost încălcate ca scurgerea să aibe loc, însă există posibilitatea ca acestea să fie în continuare nerespectate.

Săptămâna trecută Elon Musk a fost invitat oficial să depună mărturie în fața Parlamentului European cu privire la activitea Twitter și la legile pe care platforma va trebui să le respecta pentru a funcționa în UE. Pachetele de legi care vor reglementa piața și serviciile digitale (DMA, respectiv DSA) vor intra în vigoare în septembrie 2023, iar giganții tech trebuie să se pregătească din timp pentru a se aigură că la momentul implementării nu sunt în neconformitatea cu legea.

După ce Meta a anunțat că va soluționa cazul Cmabridge Analytica pentru suma record de 725 de milioane de dolari, e timpul ca Uniunea să dovedească că încălcarea confidențialității utilizatorilor nu e un subiect pe care platformele digitale ar trebuie să le ignore, mulțumindu-se să plătească milioane de dolari pentru a evita schimbările de politică care ar îndrepta aceste abuzuri. Asta dacă nu cumva Musk va decide că soluționarea cazului va fi o bătaie de cap mai mică decât un litigiu cu autoritățile europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *