Turcia trimite dosarul jurnalistului Jamal Khashoggi în Arabia Saudită
Un proces dreapt în schimbul potențialei refaceri a legăturilor bilaterale – așa pare că tratează Turcia cazul lui Jamal Khashoggi, jurnalistul de origine saudită omorât chiar în consulatul din Istanbul. Anterior, anchetatorii stabiliseră că făptașii, care ar fi acționat sub comanda prințului moștenitor saudit, l-ar fi omorât pe Khashoggi și l-ar fi scos în bucăți din clădire.
Joi, judecătorul din procesul de ucidere brutală a jurnalistului a decis că justiția saudită ar trebui să soluționeze situația celor 26 de acuzați saudiți. Ministrul turc al Justiției a aprobat cererea formulată de procuror, care a vrut „să încheie şi să transfere dosarul” Riadului, conform Digi24.
Decizia Turciei a înfuriat publicul. Reacția este justificată, dat fiind faptul că așa-zisul proces desfășurat pe teritoriul Arabiei Saudite s-a încheiat cu achitarea celor mai mulți dintre inculpați au fost achitați. Unul dintre avocații jurnalistului a afirmat că „nu există nicio anchetă penală în Arabia Saudită. Autorităţile saudite au închis deja procesul şi au decis să achite numeroşi suspecţi”.
Puteți citi mai multe despre cazul lui Jamal Khashoggi AICI.
Logodnica lui Khashoggi, cea care îl aștepta în fața consulatului atunci când acesta a fost asasinat, a declarat că va contesta decizia.
„Aici nu suntem conduşi de o familie, ca în Arabia Saudită. Avem un sistem judiciar care răspunde doleanţelor cetăţenilor. De aceea, vom face apel”, a declarat Hatice Cengiz presei.
Relațiile bilaterale dintre Arabia Saudită și Turcia s-au deteriorat ca urmare a asasinatului ce a avut loc în toamna anului 2018. Însă dificultățile economice prin care Turcia trece au determinat Ankara să caute apropierea de Riad, iar declinarea cazului lui Khashoggi către autorităților saudite pare a fi una dintre soluțiile găsite pentru diminuarea tensiunilor.
Articole asemănătoare
Macron, ironizat de Politico pentru o ieșire la adresa jurnaliștilor: „Psiholog pentru presa europeană”
Studiu: prețul vieții fără Facebook
Cele mai uzuale metode de a sparge site-uri. Învață să te aperi
Contul de Twitter al lui Trump ar fi fost spart. Hackerul susține că a ghicit parola
Jurnaliștii sunt ținta unui nou spyware. Reign ar fi fost folosit inclusiv din România