Fețe recunoscute chiar și cu mască? Da, se poate!

Aplicațiile de recunoaștere facială au întâmpinat, anul acesta, o problemă neprevăzută: cum poți recunoaște fețele oamenilor, din moment ce acestea sunt acoperite de măști, în proporție de aproximativ 50%?

Aplicațiile de recunoaștere facială au întâmpinat, anul acesta, o problemă neprevăzută: cum poți recunoaște fețele oamenilor, din moment ce acestea sunt acoperite de măști, în proporție de aproximativ 50%?

Recunoaștere cu orice tip de mască facială

O companie din Israel a reușit să descopere o soluție, anunță Israel21c.org. Firma Corsight susține că tehnologia sa poate identifica oamenii în timp real, cu doar jumătate din față descoperită, chiar și în condiții de lumină slabă. Tehnologia ar putea fi încorporată în sistemele de operare ale telefoanelor mobile, pentru a permite deblocarea dispozitivelor fără a introduce codul PIN, atunci când utilizatorii au fața acoperită.

Algoritmii de inteligență artificială pot identifica și persoanele care se află în apropierea unui pacient cu coronavirus, în loc să fie în carantină.

Susținută de peste 200 de brevete, tehnologia unică a lui Corsight se bazează pe neuroștiințe și cercetări în biologie pentru a imita modul în care oamenii interpretează semnalele, prezic și înțeleg mediul înconjurător. Piețele țintă ale start-up-ului sunt: securitatea internă, transportul, respectarea legii și activitățile bancare.

Firma Corsight a fost înființată la sfârșitul anului 2019, ca o filială a companiei Cortica, care dezvoltă tehnologii de inteligență artificială. Firma tocmai a atras o finanțare de cinci milioane de dolari, de la fondul canadian de investiție Awz Ventures.

Cu mască sau fără mască?

LeewayHertz din San Francisco este o altă companie care investește în acest domeniu, scrie National Geographic. Algoritmul LeewayHertz ar putea fi utilizat în timp real și integrat cu camerele de televiziune cu circuit închis (CCTV). Dintr-un cadru dat dintr-un videoclip, acesta izolează imaginile și le organizează în două categorii – persoanele care poartă măști și cele care nu poartă.

În prezent, acest software de recunoaștere este utilizat în teste în Statele Unite și Europa. De exemplu, restaurantele și hotelurile îl folosesc pentru a se asigura că personalul respectă purtarea măștilor.

Dezvoltatorii spun că software-ul de recunoaștere cu mască nu identifică de fapt oamenii. Un astfel de software este instruit pe două seturi de imagini:

  1. unul pentru a învăța algoritmul cum să recunoască o față („detectarea feței”);
  2. altul pentru a afla cum să recunoască o mască pe o față („recunoașterea măștii”).

Algoritmul de învățare automată nu identifică fețele în niciun fel care să poată face legătura dintre o față și o anumită persoană.

Foto: Tryolabs

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *