Trump taie finanțarea pentru RFE/RL, Rusia sărbătorește, UE încearcă să salveze ce se mai poate

RFE/RL a avut un rol incontestabil în timpul Războiului Rece și pentru rezistență în toate statele din Europa de Est, oferind o voce celor care trăiau sub regimuri care foloseau violența ca armă a tăcerii. De la invazia din Ucraina, rețeaua media finanțată de SUA a jucat rolul de sursă majoră de știri în regiune, alături de alte titluri internaționale importante.

Trump a spus „gata”.

Vineri seara, Trump a ordonat reducerea fondurilor mai multor agenții la minimul prevăzut de lege. Printre acestea se numără US Global Media Agency, o organizație guvernamentală finanțată de la buget, care supraveghează instituții media precum Vocea Americii, Radio Europa Liberă și Asia.

În weekend, o parte din personalul VOA și RFE/RL a fost disponibilizat.

Radio Europa Liberă/Radio Liberty a dat marți în judecată Agenția americană pentru media globală și funcționarii Kari Lake și Victor Morales, încercând să blocheze tăierea finanțării, conform Politico. RFE/RL susține că finanțarea operațiunilor sale este o „funcție statutară” a USAGM și că, prin refuzul de a-i distribui banii finanțați de Congres prin intermediul USAGM, agenția încalcă legea federală.

Președintele și directorul general al rețelei, Stephen Capus, a descris decizia lui Trumps drept „un cadou masiv pentru dușmanii Americii”.

Într-adevăr, ca un cadou a fost primită.

Decizia, un cadou de la Trump pentru Putin

Oficiali și diplomați ruși de rang înalt care au discutat cu The Moscow Times au exprimat bucuria pe care ordinul lui Trump a adus-o la Moscova – în ciuda încercărilor Kremlinului de a minimaliza importanța deciziei.

În timp ce, oficial, Peskov a declarat că lovitura dată celor două instituții media „nu privește [Rusia]”, un oficial rus actual și un oficial de rang înalt de la Kremlin care a demisionat recent au declarat că Kremlinul este bucuros să vadă aceste instituții plecând.

Nu este greu de ghicit de ce regimul lui Putin avea resentimente față de cele două outlet-uri. Cele patru surse care au discutat cu The Moscow Times în condiții de anonimat le-au spus jurnaliștilor că Kremlinul a simțit că RFE/RL și VOA subminează cenzura de război impusă de Moscova după invazia la scară largă a Ucrainei, precum și că dăunează influenței Rusiei în regiune.

„O moarte de câine pentru un câine”, a declarat fostul oficial de la Kremlin cu privire la decizia lui Trump, adăugând că RFE/RL „a fost un instrument învechit și stupid. Dar m-aș ruga să nu-l enervez accidental pe Trump”.

Sărbătoare a fost chiar și printre propagandiști. „Astăzi este o sărbătoare pentru mine și colegii mei de la RT și Sputnik. Este o decizie grozavă a lui Trump!”, a declarat Margarita Simonyan, redactor-șef al rețelei RT, susținută de Kremlin, și al agenției de știri Rossiya Segodnya și o încurajatoare vocală a lui Putin și a invaziei din Ucraina. „Nu am putut să le închidem, din păcate, dar America a făcut-o singură”.

Un think tank pro-Kremlin, EISI, a considerat că desființarea de către Trump a instituțiilor media internaționale finanțate de SUA este un posibil semnal al reluării legăturilor ruso-americane sau, „cel puțin, sugerează căutarea unui teren comun pe care se poate construi dialogul dintre marile puteri”.

UE, vocea rațiunii

Indiferent care sunt motivele lui Trump (reducerea cheltuielilor federale, un semn de prietenie față de Rusia sau ignoranță pură), este incontestabil o decizie proastă pentru stabilitatea globală. Țările UE au fost primele care au criticat decizia, ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, îndemnând UE să se implice și să sprijine ea însăși RFE/RL.

Marți, miniștrii de externe reuniți la Bruxelles au discutat această posibilitate.

Ministrul suedez al afacerilor europene, Jessica Rozencrantz, a insistat asupra necesității de a se asigura că „Radio Europa Liberă continuă să fie cu adevărat o voce importantă pentru libertate și democrație, în special în acele locuri în care este cel mai necesar”.

„Suedia încurajează toate țările și Comisia (Europeană) să analizeze ce putem face în ceea ce privește finanțarea, pentru a ne asigura că vom continua să avem un Radio Europa Liberă puternic”, a declarat ea reporterilor la Bruxelles înainte de reuniune.

După summit, Austria, Belgia, Cehia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Slovenia și Suedia au semnat și publicat o declarație comună în care își declară sprijinul pentru susținerea RFE/RL.

Pe de altă parte, șeful politicii externe a UE, Kaja Kallas, a declarat că UE nu poate umple automat golul.

„Acum, întrebarea pentru noi este: putem interveni cu finanțarea noastră pentru a umple golul lăsat de SUA? Răspunsul la această întrebare este… nu automat”, a spus ea, adăugând că UE va „vedea ce poate face”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *