Russia Today și Sputnik sunt două site-uri folosite des de către Rusia în campania de influențare a opiniei publice internaționale. Ambele site-uri se prezintă ca surse media ce furnizează viziuni alternative față de fluxul internațional de știri mainstream. Totuși, înainte de a accepta această premisă, propun o trecere în revistă a trei diferențe fundamentale între aceste site-uri și a ceea ce se înțelege în mod normal prin sintagma de jurnalism independent.
1.Nu sunt independente
Primul lucru fundamental ce trebuie reținut despre aceste două site-uri e acela că ele nu sunt agenții de presă independente. Sputnik a fost creat prin DECRET PREZIDENȚIAL cu scopul de a „emite informații despre politica Rusiei în străinătate”. De cealaltă parte, Russia Today este complet finanțată de guvernul rus (vorbim de cifre colosale, de ordinul milioanelor de euro) și este inclusă pe lista organizațiilor de importanță strategică pentru Rusia.
2. Sputnik și Russia Today nu încearcă să fie imparțiale
Un alt lucru important ce trebuie trecut în revistă ține de faptul că aceste două site-uri nu încearcă să fie imparțiale, iar asta o spun chiar persoanele din conducerea celor două. De pildă, Dmitry Kiselyov, CEO și editor-șef la Sputnik spunea că „vremea jurnalismului imparțial a apus. Obiectivitatea este un mit”. Conducerea ambelor site-uri primește instrucțiuni săptămânale de la Kremlin. Aceste instrucțiuni includ narațiuni politice, chestiuni generale despre subiectele ce trebuie acoperite, dar și informații despre ce nu ar trebui să se scrie.
3. Sputnik și Russia Today produc fake news și promovează obiective politice
Oficiul pentru Comunicații din Marea Britanie (Ofcom) a criticat de zeci de ori site-ul Russia Today pentru diverse fapte, printre care „materiale care foloseau vădit informații ce duceau pe piste false”. Russia Today a constituit vârful de lance în tentativa Kremlinului de a mușamaliza cazul doborârii zborului MH17 în estul Ucrainei.
Președintele francez, Emmanuel Macron a avertizat în 2017 asupra faptului cu Sputnik și Russia Today „nu se comportă ca organizații de media, ci ca agenții de influență și propagandă”. Inclusiv autoritățile ruse au vorbit despre media controlată de ele drept „arme”, având un rol similar „ca într-un război”.
Jurnalismul independent nu promovează o agendă anume a unui stat. El nu este finanțat de către stat și încearcă pe cât posibil să fie obiectiv. Presa are un rol de „câine de pază” într-o democrație, iar adesea presa independentă a scos la lumină cazuri care reprezentau derapaje grave ale democrației. Dar democrația are marele avantaj de a putea fi îmbunătățită, iar o presă independentă joacă un rol vital în acest demers. Mediastandard.ro vă recomandă să stați departe de astfel de site-uri, deoarece ele nu sunt altceva decât instrumente de propagandă și dezinformare ce servesc agenda Kremlinului.
Leave a Comment