Traseul unui fake news – implicarea FBI în cazul de la Caracal
Cazul crimei de la Caracal a șocat în mod profund opinia publică din România. Monstruozitatea gestului, neputința și dezinteresul afișate de autorități au dus la un val de critici severe, manifestat în special în mediul online, pe rețelele de socializare. Așa cum am arătat într-un articol precedent, cazul a oferit însă și muniție celor interesați de promovarea pe agenda publică a unor narațiuni conspiraționiste, anti-americane. Șirul acestor intoxicații a început la scurt timp după mediatizarea cazului pe principalele posturi TV. El a urmat logica teoriilor conspirației, a post-adevărului, în care nu datele factuale contează, ci speculațiile, zvonurile și ipotezele care nu se sprijină pe nimic concret. Șirul acestor speculații a continuat și în zilele următoare, pe măsură ce ancheta în cazul dispariției Alexandrei Măceșanu avansa. În cele ce urmează vom analiza traseul unei dezinformări.
Traseul fake news-ului
Totul a plecat de la Horia Georgescu, fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, care pe data de 31 iulie, la ora 12:09 posta pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care își exprima punctul de vedere cu privire la situația din Caracal, menționând că: “Dacă aș fi fost decident în aceste zile, când cazurile de la Caracal răscolesc societatea, aș fi solicitat imediat sprijinul informal al FBI. Sunt sigur că ar fi răspuns cu celeritate și în mod pozitiv, în baza relațiilor de parteneriat dintre țările noastre”.
Propunerea domnului Georgescu ar putea fi plauzibilă până la un anumit punct. Potrivit informațiilor de pe pagina oficială a FBI, putem citi negru pe alb că Biroul poate colabora cu forțele de ordine ale unui stat prin intermediul atașatului oficial din statul respectiv, în chestiuni care privesc interesele ambelor state. Atașatul FBI din România, domnul David M. Varner nu a oferit însă nici un fel de comentariu pe marginea acestui subiect. Ulterior, în ziua de 2 august G4Media dă o informație potrivit căreia procurorii care investighează cazul Caracal iau în calcul să solicite ajutorul FBI, însă strict pe chestiuni care țin de profiling (realizarea profilului psihologic al criminalului) și de chestiuni criminalistice. Se pare că jurnaliștii G4Media ar fi obținut informațiile de la surse apropiate anchetei.
Știrea ajunge imediat pe mai multe publicații, dar atenție, acest “iau în calcul” (adică o ipoteză) se transformă într-o certitudine, deși nu există nicio informație oficială în acest sens. Sputnik, organul de propagandă al Kremlinului citează pe prima pagină, în data de 2 august la ora 14:58, “FBI, invitat la Caracal. Presa a avut dreptate: americanii sunt implicați!„, precizând că “A fost solicitată implicarea FBI în cazul crimelor din Caracal, ceea ce confirmă informațiile Sputnik că americanii de la Deveselu apar și ei în scandal”. Informația este evident FALSĂ de vreme ce nici atașatul FBI în România, nici DIICOT nu confirmase o astfel de colaborare. Știrea se viralizează, iar site-uri apropiate de Sputnik o preiau sub forma unei certitudini. De pildă Capital.ro scrie că “Autoritățile române au solicitat ajutorul Biroului Federal de Investigații (FBI), unulo dintre principalele servicii speciale ale Statelor Unite”. Publicația Vocea Sibiului scria un articol în care vorbea deja de apariția agenților FBI: “Specialiștii FBI au fost chemați pentru că în apropiere se află și baza de la Deveselu și este posibil ca în cazul în care ancheta merge spre destructurarea unor rețele de traficanți de carne vie să aflăm că militarii americani s-au dedulcit la ”comorile” din România”.
Zvonurile s-au dovedit a fi simple dezinformări atunci când procurorul Mihaela Porime, purtătorul de cuvânt al DIICOT, a declarat pentru G4Media că: „Nu există niciun indiciu privind implicarea unui cetăţean american. Dacă se va cere un sprijin de specialitate de la FBI, se va cere strict pe chestiuni de criminalistică şi eventual profiling, dar o decizie în sensul ăsta nu s-a luat încă”.
Scopul celor care au răspândit acest fake news a fost acela de a corobora eventuala implicare a agenților FBI cu cealaltă mare dezinformare de pe acest subiect, respectiv aceea a rețelei de traficanți pentru soldații americani de la Deveselu. Ambele dezinformări nu reprezintă decât niște fumigene care țintesc un anumit segment de populație din România.
De ceva vreme capital.ro pune doar titluri de clickbait, nu mai seamana cu un site economic. Nu stiam ca sunt apropiati de sputnik, credeam ca doar a scazut foarte mult calitatea.