Tot ce ar trebui să știi despre prezența rusă la granița Ucrainei și cât de mare este posibilitatea unei invazii
Presa din întreaga lume, inclusiv România, vorbește cu îngrijorare despre posibilitatea unei invazii ruse în Ucraina, pe fondul rapoartelor americane privind prezența masivă a armatei Moscovei la frontiera estică a Ucrainei. Sentimentul este de înțeles: perspectiva unui act agresiv din partea Kremlinului împotriva Kievului ar însemna adâncirea tensiunilor dintre Rusia și Occident.
În funcție de gradul editorial de senzaționalism, publicațiile online din România au tratat și ele subiectul: unele relatând imparțial despre informațiile date pe surse de serviciile de intelligence americane, altele vorbind deja despre invazia rusă care n-a avut loc.
Context: de unde a pornit ideea unei invazii ruse
Pe 3 decembrie, CNN a relatat că forțele ruse dispun de puterea necesară pentru a efectua o invazie rapidă și imediată în Ucraina, având capacitatea de a construi linii de aprovizionare pentru unități medicale și combustibil. Informația venea de la „două surse familiare cu cele mai recente evaluări de informații”.
Mai mult, o altă sursă familiară cu subiectul a afirmat că nivelurile actuale de echipamente staționate în zonă ar putea susține prima linie timp de șapte până la 10 zile.
Articolul mai citează și alți oficiali, precum democratul Mike Quigley din Illinois, membru al Comitetului de Informații al Camerei, care susține că Rusia este poziționată să invadeze „când doresc ei”, adăugând că „capacitățile Rusiei ar fi echivalente cu un blitzkrieg modern”. Un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale a spus și el că Rusia încearcă să „pregătească scena pentru a fi pregătită să desfășoare o operațiune la scară destul de mare” în Ucraina.
Însă articolul publicat de CNN nu este singurul semnal de alarmă pe care SUA l-a tras cu privire la prezența masivă a trupelor ruse la frontiera estică a Ucrainei. La începutul lunii decembrie, secretarul de stat Anthony Blinken a dezvăluit că, în timp ce nu există certitudinea unei invazii ruse, Putin „își pune în aplicare capacitatea de a invada în scurt timp dacă decide acest lucru”.
Inclusiv Joe Biden și-a exprimat opinia cu privire la situația actuală de la frontiera ucraineană. În fața reporterilor, liderul de la Casa Albă a afirmat că va face tot ce este posibil pentru a opri planurile lui Putin.
Reacții europene
Cu toate că Uniunea Europeană este ceva mai rezervată decât America în privința declarațiilor făcute, se remarcă totuși declarația președintelui Estoniei, Alar Karis, în cadrul unei întâlniri la nivel înalt a Comisiei Europene.
„Acumularea forțelor ruse în imediata vecinătate a graniței cu Ucraina este alarmantă și o posibilă escaladare ulterioară ar fi extrem de periculoasă, deoarece nu numai că ar pune în pericol securitatea Ucrainei, ci ar pune în pericol și securitatea întregii Europe”, a spus liderul estonian.
O reacție ceva mai tranșantă a venit din partea lui Joseph Borell, reprezentantul Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate. Acesta a declarat pentru cotidianul La Repubblica că „UE sprijină Ucraina, lucrăm pentru a evita o criză”, dar și că „o agresiune rusă nu ar rămâne fără consecințe”.
În ciuda lipsei de reacții publice, Uniunea Europeană este la curent cu situația vecinilor ucraineni. Un raport intern al Comisiei Europene, consultat de Politico, remarcă că prezența militară a Rusiei este un semnal de alarmă, însă concluzionează că este puțin probabil ca Rusia să lanseze un atac, din lipsa capacităților logistice pentru a susține o invazie de lungă durată.
Să ne așteptăm la invazia Ucrainei?
Invadarea Ucrainei nu ar fi ceva nou pentru Rusia – în fapt, Moscova a orchestrat acte similare asupra vecinilor noștri, în august 2014. Un scenariu similar cu cel de acum, petrecut în octombrie-noiembrie 2021, a determinat oficialii americani să avertizeze UE că Rusia ar putea plănui o potențială invazie a Ucrainei.
Însă datele din acest moment nu ne indică că Rusia și vrea să invadeze Ucraina. Deși aparent dispune de capacitățile necesare pentru a pune în practică un astfel de plan, Ucraina se bucură de sprijinul – cel puțin deocamdată – al NATO. Politico notează că un eventual conflict cu Kievul nu ar fi cea mai bună alegere pentru Putin, întrucât ar determina aderarea Ucrainei la NATO. În schimb, liderul de la Kremlin ar putea miza pe un ”conflict înghețat” în regiunea Donbas.
Mai mult, jurnaliștii Politico susțin că unii aliați ai NATO sunt sceptici nu cu privire la veridicitate informațiilor americane, ci la intenția Rusiei de a merge mai departe cu invazia.
Cu alte cuvinte, perspectiva unei ocupații ruse este neplauzibilă, întrucât ea nu ar aduce nimic valoros Rusiei. Pe de altă parte, o viitoare aderare a Ucrainei la NATO ar reprezenta un pericol pentru Rusia, dată fiind poziția geostrategică pe care o ocupă în regiune și principiile europene pe care Ucraina le-a adoptat treptat, încă de la căderea Uniunii Sovietice.
Articole asemănătoare
Ce pot însemna acuzațiile fără dovezi și amenințările la adresa presei pentru democrație
Un jurnalist libanez care a prevăzut cum va muri, găsit mort în mașina sa. Familia a aflat vestea când raporta dispariția
O publicație din România a încercat să reconstituie ultimele zile din viața unui jurnalist
Cum se folosește Ucraina de donațiile în criptomonede
Webstock 2020: Comunicarea online și-a găsit făgașul chiar și în pandemie. Vezi câștigătorii la Webstock Awards