The New York Times dă în judecată OpenAI și Microsoft pentru încălcarea drepturilor de autor

The New York Times a dat în judecată OpenAI și Microsoft pentru încălcarea drepturilor de autor. Publicația americană e de părere că programele de inteligență artificială dezvoltate de cele două companii (ChatGPT și Copilot) au fost antrenate cu articole ale jurnaliștilor NYT, totul fără aprobare.

În plângerea înaintată instanței, The New York Times cere miliarde de dolari ca despăgubire și afirmă că „milioanele de articole” folosite de OpenAI și Microsoft pentru programele AI „acum concurează cu publicația de știri ca sursă de informații de încredere”.

NYT mai cere companiilor ca articolele folosite de ChatGPT și Copilot să fie șterse din baza de date a programelor AI, iar acestea să nu mai aibă acces, în viitor, la conținutul The Times. Publicația a purtat negocieri cu cele două companii tech pentru a ajunge la o soluție, însă nicio înțelegere nu a fost agreată. Discuțiile par a fi fost destul de avansate, chiar dacă acestea au eșuat.

Respectăm drepturile creatorilor și proprietarilor de conținut și ne angajăm să colaborăm cu aceștia pentru a ne asigura că beneficiază de tehnologia AI și de noile modele de venituri. Conversațiile noastre cu The New York Times au fost productive și au avansat în mod constructiv, așa că suntem surprinși și dezamăgiți de această evoluție. Sperăm că vom găsi o modalitate avantajoasă de a lucra împreună, așa cum facem cu multe alte publicații”, a declarat un purtător de cuvânt al OpenAI pentru The Verge.

Procesul deschide, din nou, dezbaterea despre modul în care programele AI sunt antrenate – folosind date disponibile pe internet – fără a căuta aprobarea celor care au creat conținutul respectiv. În privința presei, NYT se situează printre publicațiile care nu acceptă modul de operare al ChatGPT sau alți chatboți de acest gen. BBC, CNN, Reuters și The Guardian nu acceptă ca articolele lor să fie folosite pentru antrenarea acestor programe AI.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *