The New York Times dă în judecată Comisia Europeană în scandalul SMS-urilor Pfizer – Ursula von der Leyen

Publicația americană The New York Times dă în judecată la Curtea de Justiţie a UE Comisia Europeană, întrucât instituția refuză să facă publice mesajele text dintre președintele companiei Pfizer, Albert Bourla, și președinta CE, Ursula von der Leyen, privind vaccinurile COVID.

Instituția media argumentează că Comisia are obligația legală de a face publice mesajele, care ar putea conține informații despre acordurile blocului pentru achiziționarea de doze COVID-19 în valoare de miliarde de euro, conform Politico.eu.

Niciuna dintre părțile implicate nu a dorit să comenteze cazul, New York Times afirmând că „depune multe cereri de libertate de informare și menține un dosar activ”. 

Procesul intentat la CJUE vine după ce, în ianuarie 2022, o anchetă a identificat cazuri de administrare defectuoasă în încercările Comisiei de a recupera inițial mesajele text. În plus, ancheta a constatat că Comisia nu a cerut în mod explicit biroului personal al președintelui să caute mesajele text.

Ulterior, comisarul pentru valori și transparență al UE, Věra Jourová, a răspuns acuzațiilor și a susținut că este posibil ca mesajele text să fi fost șterse, din cauza „naturii lor efemere și de scurtă durată”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *