Tensiuni diplomatice: Doi jurnaliști italieni, forțați să părăsească Rusia pentru siguranța lor
Doi jurnaliști italieni, Stefania Battistini și cameramanul Simone Traini, vor fi repatriați de urgență în Italia după ce au primit amenințări din partea autorităților ruse în urma unui reportaj despre zonele controlate de Ucraina în regiunea Kursk din Rusia. Incidentul a stârnit reacții vehemente atât în Italia, cât și pe plan internațional.
Pe data de 16 august, Ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat pe ambasadorul Italiei la Moscova pentru a protesta împotriva a ceea ce Rusia a descris drept o „trecere ilegală a frontierei” de către grupul de jurnaliști de la Radiotelevisione italiana (Rai). Incidentul a avut loc după ce Battistini și Traini au realizat un reportaj despre ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Kursk, făcându-i probabil primii jurnaliști străini care au obținut permisiunea de a documenta situația din această zonă sensibilă.
În urma acestei convorbiri diplomatice tensionate, Rai a decis să îi recheme temporar pe cei doi jurnaliști în Italia pentru a le asigura siguranța personală, conform Ukrainska Pravda.
„Am decis să le ordonăm jurnalistei Stefania Battistini și cameramanului Simone Traini să se întoarcă temporar în Italia, parțial pentru a le garanta siguranța personală,” a declarat un purtător de cuvânt al Rai.
Reacția Italiei și a comunității internaționale
Ambasadorul Italiei la Moscova, Cecilia Piccioni, a subliniat în fața autorităților ruse că echipele de știri ale Rai operează independent și autonom, fără a primi instrucțiuni din partea guvernului italian. Aceasta a reiterat poziția Italiei conform căreia „jurnalismul nu este o crimă” și a considerat inacceptabilă posibilitatea ca autoritățile ruse să-i pună sub acuzare pe Battistini și Traini.
În plus, sindicatul Rai Usigrai și Federația Națională a Presei Italiene (FNSI) au emis o declarație comună în care denunță ferm orice intenție a Rusiei de a deschide procese penale împotriva celor doi jurnaliști. „Activitățile jurnalistice nu necesită autorizații prealabile,” se menționează în declarație.
Potrivit canalului Telegram rus Baza, care citează surse din cadrul forțelor de ordine, Ministerul de Interne al Rusiei ar plănui să deschidă dosare penale împotriva lui Battistini și Traini, ceea ce a generat îngrijorări suplimentare legate de siguranța acestora.
Battistini și Traini urmează să se întoarcă în Italia duminică, 18 august, zburând către Milano. Aceasta nu este prima oară când Rusia ia măsuri drastice împotriva jurnaliștilor străini, existând mai multe cazuri de arestări și deportări ale acestora atunci când autoritățile ruse consideră că aceștia au încălcat legile sau interesele statului.
Articole asemănătoare
Aproape jumătate din traficul publicitar de pe publicațiile „false” de știri provine de la Google
Google neagă informația potrivit căreia ar fi dezvăluit imagini din satelit cu baze militare din Rusia
Aproape jumătate dintre români spun că sunt plictisiți de reclamele de pe rețelele de socializare
Care au fost cele mai citite site-uri de ştiri în luna septembrie
De ce sunt reclamele importante pentru companiile Big Tech