Talibanii împotriva presei: jurnalist arestat și silit să demisioneze

Unul dintre prezentatorii televiziunii Kabul News, Jebran Lawrand, a fost arestat, interogat și silit să-și dea demisia pentru că era un jurnalist incomod pentru talibani.

Directoratul General de Informații (GDI), instituția afgană de filaj, l-a amenițat pe Lawrand ca nu cumva să critice talibanii sau să aibă invitați ostili lor în emisiunea sa. În schimb, Lawrand a invitat pe 24 aprilie un susținător al talibanilor, Jami Akhund, și a încercat să vorbească cu el despre prostituția din orașele Qargha și Paghman.

Însă, în timp ce jurnalistul arăta că prostituția încă se practică acolo, talibanul susținea că ea a dispărut odată cu vechiul regim și încerca să schimbe subiectul discuției, pentru ca aceasta să fie despre drapelul național.

După ce emisiunea s-a terminat, Lawrand a postat un mesaj pe Facebook prin care îl acuza pe invitatul său că a încercat tergiversarea discuției din seara aceea. Ziua următoare, pe 25 aprilie, Jebran Lawrand a fost chemat la sediul GDI unde a fost „reținut, înjurat și interogat pentru mai mult de 2 ore”, relatează Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ).

Agenții GDI l-au eliberat până la urmă pe jurnalist, dar nu înainte să-l amenințe cu și mai multe arestări și chiar cu închisoarea dacă va fi în continuare un jurnalist incomod pentru talibani. Mai mult, aceștia l-au amenințat și pe el, și pe activiștii cu care ținea legătura, că situația lui se va înrăutăți dacă se va afla că a fost arestat și interogat.

Conform activiștilor care au vorbit cu CPJ, după ce a fost eliberat, Lawrand s-a ascuns. Pe 27 aprilie, două zile mai târziu, jurnalistul și-a anunțat demisia pe Facebook, spunând că „dulcea mea călătorie de 16 ani trebuie să se încheie astăzi din cauza constrângerilor.”

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a luat o poziție în cazul lui Jebran Lawrand și le-a transmis talibanilor că „GDI-ul trebuie să înceteze să mai rețină sau să intimideze jurnaliști” și că „ar trebui să se întoarcă la angajamentul lor inițial de a tolera independența presei și să învețe să fie criticați fără să răspundă cu acțiuni violente”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *