Știrile false nu s-au inventat acum. Le-a folosit Froim Bernard, a.k.a. Teodor Brateș, în decembrie 1989
„Vreau să vă spun: am mai primit informații în legătură cu apa! Fiți atenți! Elemente criminale au otrăvit în anumite zone apa! Să nu se bea, fiți atenți la copii! Să nu-i ucidem noi! Sibiu, Timișoara… apa trebuie neapărat fiartă! Ascultați sfaturile medicilor! Și Craiova, în mai multe locuri…”
Este numai una dintre dezinformările profesioniste vehiculate de la așa-zisă „tribună a poporului” din momentul decembrie 1989, Televiziunea Română intitulată și Liberă. Bineînțeles prin intermediul „portavocii” sale oficiale de la momentul respectiv, crainicul Teodor Brateș, cel care a fost acuzat, recent, de către procurorii care investighează dosarul Revoluției, de crime împotriva umanității.
Concret, arată aceștia, el este vinovat pentru transmiterea de ştiri false, care ar fi dus la instaurarea haosului din Decembrie ’89 şi, implicit, la pierderi de vieţi omeneşti. În același timp, măsura în care Teodor Brateș ar fi fost la rândul său dezinformat este un aspect ce ține de competența completului de judecată, dar un lucru este sigur: CV-ul domnului Brateș arată, fără putință de îndoială, nivelul până la care acesta a fost implicat în structurile vechii orânduiri.
Pentru cei mai puțini familiarizați cu acest personaj, trebuie menționat însă că numele său real este Froim Bernard, pe care și l-a schimbat în anul 1956, dată la care era deja membru al Partidului Comunist Român, în cel mult mai neaoș de Teodor Brateș. De altfel, prin această apartenență la structurile comuniste se și explică ascensiunea fulminantă a acestui simplu ajutor de mecanic în redactor-șef adjunct la programul de Actualități din Televiziunea Română, funcție în care l-a prins Revoluția din 1989.
Mai recent, Teodor Brateș a ocupat poziții de importanță secundară în mass-media românească, anul 2014 găsindu-l 2014 senior editor al revistei «Economistul», iar din data de 12 iunie 2014, realizator al emisiunii «Economia la bani mărunți» la Radio Light. Tot el este autorul volumului «Explozia unei clipe – 22 decembrie 1989 în studioul 4», dar și al trilogiei Revoluției române în direct – câteva zile dintr-o viață.
Cât privește asumarea posturii de crainic în zilele Revoluției, poziție la care funcția pe care o deținea în acel moment nu avea cum să îl recomande, nefiind în atribuțiile sale, acesta a declarat într-un interviu că acest lucru a fost asumat „la cererea revoluționarilor”.
Articole asemănătoare
Referendumul pentru modificarea Constituției se apropie. Tot ce trebuie să știi EXCLUSIV
Inteligența artificială, ajutor sau inamic în fenomenul știrilor false?
Manipulare într-o scrisoare electorală semnată de Dăncilă: ”Să nu stea cu teama că Iohannis și ai lui îi vor lua și ultimii bani”
Căutările pe Google ale românilor arată cum au văzut aceștia anul 2018
Antifakenews.ro, site-ul folosit de PSD pentru propaganda de pe Facebook